Ευρεία δημοσιότητα έλαβαν στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ αναφορικά με την πολιτική βούληση της κυβέρνησής του για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης Κίρτζαλι-Κομοτηνή και της νέας σχετικής διάβασης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ, η βουλγαρική πλευρά είναι έτοιμη να αναλάβει την κατασκευή του εναπομείναντος τμήματος, περίπου δύο χιλιομέτρων, στο ελληνικό τμήμα της νέας αυτής οδικής αρτηρίας. Ο κ. Μπορίσοφ, σε δηλώσεις του από το Κίρτζαλι, ανέφερε μάλιστα πως προτίθεται να απευθύνει σχετική πρόταση στον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά.

«Για τη (διάβαση της) Μακάζα έχω συνεννοηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο είμαστε φίλοι ακόμα από τα αντιπολιτευτικά χρόνια. Απλώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για την ολοκλήρωση του ενάμισι αυτού χιλιομέτρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να λειτουργήσει η συνοριακή διάβαση Κίρτζαλι- Κομοτηνή, όπως ανέφεραν στα σχετικά ρεπορτάζ τους το ιδιωτικό ραδιόφωνο Ντάρικ κι άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως «είναι αμαρτία να μείνει έτσι η δίοδος, χωρίς να λειτουργεί».

Παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία των νέων διόδων, που άνοιξαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τα τελευταία χρόνια, τόσο για την αλληλογνωριμία των τοπικών κοινωνιών όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων, ο συνοριακός σταθμός Κούλατα- Προμαχώνας, από τον οποίο θα περάσει ο αυτοκινητόδρομος «Στρούμα» (Στρυμόνας), μετά την ολοκλήρωσή του σε μερικά χρόνια, παραμένει η κεντρική «πύλη» της οδικής επικοινωνίας Ελλάδας - Βουλγαρίας. Ως πλέον πρόσφατο παράδειγμα, οι αναλυτές στη Βουλγαρία επισημαίνουν τη μαζική «απόβαση» Βούλγαρων τουριστών, που επωφελούμενοι ένα εορταστικό τετραήμερο στη χώρα τους, έσπευσαν να κατακλύσουν τις ακτές της Χαλκιδικής και των άλλων παραθαλάσσιων θέρετρων της Βόρειας Ελλάδας, στις αρχές Σεπτεμβρίου.