Σοβαρές κατηγορίες και «σκιές» του παρελθόντος βαραίνουν την οργάνωση των Προσκόπων στις ΗΠΑ, αφού φέρεται να απέκρυψε εκατοντάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης κατά το διάστημα 1970 -1991 έπειτα από σχετικό δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης των Los Angeles Times. Η εφημερίδα εξέτασε 1.600 εμπιστευτικούς φακέλους και γράφει ότι για περισσότερες από 500 περιπτώσεις η οργάνωση ενημερώθηκε για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης από τα ίδια τα θύματα, τους γονείς τους, στελέχη της οργάνωσης ή μέσω ανώνυμων καταγγελιών και δεν ανέφερε τίποτε στις αρχές.

Η οργάνωση που μετρά 102 χρόνια ύπαρξης, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα εκατομμύρια μέλη και προσπάθησε «να θάψει τους φακέλους της διαστροφής», θα αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες τη δικαιοσύνη όπου εκκρεμεί μεγάλος αριθμός μηνύσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Όρεγκον έχει ζητήσει δημόσια έρευνα για 1.200 φακέλους που χρονολογούνται ανάμεσα στο 1965 και το 1985, στους οποίους περιλαμβάνονται περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα των Los Angeles Times.

Η οργάνωση, από την πλευρά της, ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και δεσμεύθηκε να συνεργασθεί με τις αρχές.