Μεγαλύτερη κατασκοπευτική δραστηριότητα σημειώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, από ότι κάθε άλλη πρωτεύουσα του κόσμου, σύμφωνα με τον Αλέν Βινάντς, επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας του Βελγίου, VSSE.

«Μιλάμε για εκατοντάδες κατασκόπους, από τη Ρωσία και την Κίνα κυρίως, αλλά και άλλα κράτη», λέει ο κ. Βινάντς, που παραδέχεται ότι ακόμη και «συμμαχικά» κράτη, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, πραγματοποιούν μυστικές επιχειρήσεις επί βελγικού εδάφους. Κινεζικές και ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, από τη μεριά τους, κυνηγούν κυρίως απόρρητες πληροφορίες, αμυντικού, πολιτικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος, για τα κράτη της ΕΕ.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης, η Κάθριν Αστον δημιούργησε ειδική υπηρεσία αντικατασκοπείας, που προσφέρει ασφάλεια στα αρχηγεία της ΕΕ και στους ξένους αξιωματούχους. Η υπηρεσία διοικείται από τον Αττίλα Λάγιος, πρώην αξιωματικό της ουγγρικής αντικατασκοπείας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει ούτε μία ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν διεισδύσει. Η παρουσία τους εκεί είναι ανάλογη με τη σημασία που αποδίδει η Μόσχα στην περιοχή. Το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάνει κανείς στη δουλειά αυτή, είναι να υποτιμά τους αντιπάλους του», λέει ο κ. Βινάντς.

Πηγή: kathimerini.gr/euobserver.com