Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία, καθώς μεγάλες αντι-ιαπωνικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σ' όλη τη χώρα, επέτειο της κατοχής από το Τόκιο εδαφών του μεγάλου γείτονά του και της αντιπαράθεσης για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλυτερες οικονομίες της Ασίας έχουν επιδεινωθεί και η ένταση είναι υψηλή στο δρόμο, αλλά και στη θάλασσα. Μάλιστα δύο γιαπωνέζοι ακτιβιστές αποβιβάσθηκαν σ' ένα από τα νησιά που βρίσκονται στο κέντρο της διένεξης, με το Πεκίνο να αντιδρά έντονα κάνοντας λόγο για πρόθεση ανάληψης «περαιτέρω δράσης».

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον δύο από 11 κινεζικά περιπολικά σκάφη ωκεάνιας επιτήρησης που πλέουν κοντά στα ακατοίκητα νησιά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, εισήλθαν σ' αυτά που η Ιαπωνία θεωρεί χωρικά ύδατά της.


Μεγάλες αντιιωαπωνικές διαμαρτυρίες σε όλη την Κίνα


Μέσα σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν και οι αντιιαπωνικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, εξαιτίας της  διένεξης σχετικά με τα νησιά, που ονομάζονται Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα και στη θαλάσσια περιοχή τους πιστεύεται πως υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο πολιορκήθηκε και πάλι από διαδηλωτές που πετούσαν μπουκάλια νερού, κουνούσαν κινεζικές σημαίες και φώναζαν αντι-ιαπωνικά συνθήματα.

«Εξοντώστε όλα τα γιαπωνέζικα σκυλιά», έγραφε ένα πανό που κρατούσε ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία προς την πρεσβεία, την οποία φρουρούσαν αστυνομικοί που είχαν σχηματίσει έξι σειρές. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έσπασαν μερικά παράθυρα της πρεσβείας.

Ηχηρές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σαγκάη. Σύμφωνα με μια εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, μερικοί διαδηλωτές στη νότια Σενζέν τέθηκαν υπό κράτηση επειδή ζήτησαν δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.


Παραλύουν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών


Στην Κίνα ιαπωνικές επιχειρήσεις έκλεισαν, το ίδιο και εκατοντάδες καταστήματα και εργοστάσια. Γνωστές ιαπωνικές εταιρείες έγιναν στόχοι διαδηλωτών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota Motor Corp και Honda Motor Co ανέστειλαν μερικές επιχειρήσεις τους έπειτα από επιθέσεις σε καταστήματά τους.

Άλλες ιαπωνικές εταιρίες -από τη Mazda και τη Mitsubishi Motors ως τις Panasonic και Fast Retailing- έκλεισαν επίσης εργοστάσια και καταστήματα στην Κίνα, με αποτέλεσμα να σημειώσουν πτώση οι τιμές των μετοχών τους. Μερικές εταιρίες ανακάλεσαν εργαζομένους τους πίσω στην Ιαπωνία λόγω της αναταραχής.