Οι άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, είναι κυρίως τα θύματα των «τυφλών» στρατιωτικών χτυπημάτων του συριακού στρατού εναντίον περιοχών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, αναφέρει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.  
Η οργάνωση για τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα το Λονδίνο, στο ενημερωτικό της έγγραφο, αναφέρει ότι κατά το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου, 166 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 48 παιδιών και 20 γυναικών, έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε 26 πόλεις και χωριά στις περιοχές Ιντλίμπ, Τζαμπάλ αλ- Ζαουίγια και Χάμα.
 
« Η φρίκη και ο τρόμος από αυτές τις περιοχές, δεν έχει επαρκώς μεταφερθεί στον έξω κόσμο, καθώς η προσοχή επικεντρώνεται στις μάχες στη Δαμασκό και τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Χαλέπι» ανέφερε η Ντονατέλα Ροβέρα, ανώτερη σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία πρόσφατα επέστρεψε από τη βόρεια Συρία.  

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις, βομβαρδίζουν πόλεις και χωριά χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος, γνωρίζοντας ότι αυτές οι επιθέσεις, έχουν σχεδόν πάντα ως θύματα αμάχους», τόνισε η κα Ροβέρα.  

Στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας σημειώνουν ότι καθημερινά ήταν μάρτυρες αεροπορικών επιθέσεων και βολών πυροβολικού εναντίον κατοικημένων περιοχών, προκαλώντας δραματική αύξηση στις απώλειες αμάχων.  

Ο απολογισμός της εξέγερσης που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο αναφέρει ότι περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία.