Το συριακό καθεστώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά του λαού «ως έσχατη λύση», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε βρετανική εφημερίδα ο πρώην επικεφαλής του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Ο υποστράτηγος Αντνάν Σίλου δήλωσε ότι αυτομόλησε από τον συριακό στρατό πριν από τρεις μήνες και αφού είχε ήδη συμμετάσχει σε συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με θέμα τη χρήση χημικών όπλων τόσο εναντίον των ανταρτών όσο και εναντίον των αμάχων.

«Είχαμε σοβαρή συζήτηση σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων, περιλαμβανομένου του πως θα τα χρησιμοποιούσαμε και σε ποιες περιοχές», δήλωσε στους Τάιμς του Λονδίνου αναφερόμενος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο συριακό κέντρο χημικών όπλων νότια της Δαμασκού.

«Το συζητήσαμε αυτό ως μια έσχατη λύση-για παράδειγμα, αν το καθεστώς έχανε τον έλεγχο μιας σημαντικής περιοχής όπως το Χαλέπι». Μιλώντας από την Τουρκία, ο υποστράτηγος Σίλου είπε στους Τάιμς ότι είναι βέβαιος πως το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα χρησιμοποιήσει τελικά χημικά όπλα κατά των αμάχων και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» οδηγώντας στην αυτομόλησή του.
TAGS