Με σημαντική διαφορά το αυστραλιανό κοινοβούλιο καταψήφισε σήμερα σχέδιο νόμου για την αναγνώριση του γάμου των ομοφυλόφιλων. Υπέρ της νομιμοποίησης ψήφισαν 42 βουλευτές και εναντίον 98.
Η Εργατική κυβέρνηση επέτρεψε στους βουλευτές της να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που καταψήφισε το νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των γάμων των ομοφυλόφιλων ήταν και αρκετοί υπουργοί. Ο ομογενής Εργατικός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης, σε αντίθεση με τη Μαρία Βαμβακινού και τη Σοφία Μιραμπέλα Πανοπούλου, που ψήφισαν εναντίον.

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου προκάλεσε και την έντονη ικανοποίηση της Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που είχε καλέσει σε κινητοποίηση όλους τους Ελληνορθόδοξους πιστούς της χώρας ,προκειμένου να μην περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Η Αρχιεπισκοπή συνέστησε στους πιστούς να δείξουν τη δύναμη και την ενότητά τους στο συγκεκριμένο θέμα και τους πρότεινε να αναρτήσουν και το σχετικό email της, στο facebook.