Την απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας ανακοίνωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό, τονίζοντας πως όσοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τα σκίτσα του Μωάμεθ μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.  
Την ώρα που τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης καλούν σε διαδήλωση το Σάββατο εναντίον της ταινίας «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων», η προβολή της οποίας έχει προκαλέσει αιματηρές διαδηλώσεις σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL: «Κοινοποιήθηκε η οργάνωση της διαδήλωσης και αυτή η κοινοποίηση απορρίφθηκε».  

«Δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε να προκληθούν στη χώρα μας συγκρούσεις που δεν αφορούν τη Γαλλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερό.  

«Ζούμε σε μια Δημοκρατία που δεν έχει την πρόθεση να αφήσει να την εκφοβίσουν οποιοιδήποτε υποστηρίζουν αυτές τις αξίες», συμπλήρωσε.  

«Δεν θα ανεχτούμε τις ακραίες ενέργειες...», υπογράμμισε ο γάλλος πρωθυπουργός και εξήρε το «πνεύμα υπευθυνότητας και μετριοπάθειας» των υπευθύνων του μουσουλμανικού πολιτισμού.  

Ερωτώμενος για τη δημοσίευση από τη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσων του Μωάμεθ, ο Ερό είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης, όπως και την ελευθερία της δημοσίευσης σκίτσων».  

«Ο καθένας μπορεί να ασκήσει αυτήν την ελευθερία» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, όμως «αν κάποιος πραγματικά αισθάνεται ότι θίγονται οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις και ότι παραβιάζεται η ελευθερία του αυτή, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια».  

Αναφερόμενος στα σκίτσα, ο Ερό είπε πως «είναι ευθύνη αυτών που διευθύνουν την εφημερίδα να αποφασίσουν τι θα κάνουν».  

Τέλος, ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε πως «κατανοεί» ότι ορισμένοι μπορεί να αισθάνονται πληγωμένοι, αλλά «ζούμε σε ένα κοσμικό κράτος, σε ένα δημοκρατικό κράτος».


Σχετικό Θέμα:  Σκίτσα του Μωάμεθ σκοπεύει να δημοσιεύσει γαλλικό περιοδικό