Ο αμερικανός πρόεδρος εκπροσωπεί όλη τη χώρα, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, περνώντας στην αντεπίθεση μετά τα υποτιμητικά σχόλια του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνι για τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους.
Μιλώντας στην εκπομπή του Ντέιβιντ Λέτερμαν του CBS, ο Ομπάμα είπε ότι ο Ρόμνι έκανε λάθος όταν περιέγραψε το 47% των Αμερικανών ως «θύματα» που εξαρτώνται απόλυτα από το κράτος.

«Ένα πράγμα που έμαθα ως πρόεδρος είναι ότι εκπροσωπείς ολόκληρη τη χώρα», υπογράμμισε. «Δεν υπάρχουν τόσο πολλοί εκεί έξω που πιστεύουν ότι είναι θύματα» ή απλώς ότι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν επιδόματα, είπε ο Ομπάμα.

Το αμερικανικό περιοδικό Mother Jones δημοσίευσε προχθές βίντεο από κρυφή κάμερα, στο οποίο ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ακούγεται να λέει: «Υπάρχει το 47% που είναι μαζί του (με τον Ομπάμα), που εξαρτώνται από την κυβέρνηση, που πιστεύουν ότι είναι θύματα, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να φροντίζει γι’΄αυτούς, που πιστεύουν ότι δικαιωματικά πρέπει να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, τρόφιμα, στέγη».

Ο Ρόμνεϊ έχει παραδεχτεί ότι τα σχόλιά του «δεν ήταν κομψά», ωστόσο δεν έχει ανασκευάσει. Χθες μάλιστα υπεραμύνθηκε των όσων είπε, επαναλαμβάνοντας ότι ξέρει πως όσοι «εξαρτώνται από την κυβέρνηση» δεν θα τον ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, επέκρινε την έννοια της «ανακατανομής», χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς ξένη».
Το Mother Jones χθες δημοσιοποίησε νέα αποσπάσματα από την ομιλία του Ρόμνεϊ που μαγνητοσκοπήθηκε από κρυφή κάμερα, στα οποία ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιςο ακούγεται να λέει ότι οι Παλαιστίνοι δεν επιθυμούν την ειρήνη με το Ισραήλ.

Στη συνέχεια το περιοδικό δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του όλο το βίντεο.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι πολύ κοντινά, ωστόσο έρευνα του NBC News και της Wall Street Journal που δημοσιοποιήθηκε χθες δίνει, για πρώτη φορά από το Μάρτιο, ποσοστό αποδοχής 50% για τον Ομπάμα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται πέντε μονάδες σε σχέση με τον αντίπαλό του στη πρόθεση ψήφου.