Δεκατέσσερα κινεζικά κυβερνητικά σκάφη πλέουν κοντά στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος των Σενκάκου, το οποίο διεκδικεί η Κίνα με την ονομασία Ντιαογιού, ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή.  
Στα 11 πλοία που έφτασαν χθες Τρίτη προστέθηκαν σήμερα τρία επιπλέον σκάφη. Ο στολίσκος αυτός, τον οποίο επιτηρούν από κοντά σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, εξακολουθεί να πλέει στα όρια της ζώνης που θεωρείται από το Τόκιο χωρικά ύδατα γύρω από αυτή τη συστάδα νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.  

Η ένταση παραμένει υψηλή συνεπώς γύρω από το αρχιπέλαγος. Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα «Ασάχι Σιμπούν», η ιαπωνική ακτοφυλακή έστειλε στην περιοχή περίπου 50 σκάφη, όμως ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή, επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας».  

Πάντως οι κινεζικές αρχές φάνηκαν σήμερα να έχουν αποφασίσει να κατευνάσουν τους διαδηλωτές που συμμετείχαν τις τελευταίες ημέρες σε σειρά αντιιαπωνικών διαδηλώσεων κυρίως το Πεκίνο.  

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία της πρωτεύουσας έστειλε μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα για να αποθαρρύνει τους διαδηλωτές: «οι δραστηριότητες διαμαρτυρίας έφτασαν σε ένα ορισμένο σημείο. Δεν πρέπει να διαδηλώνετε πλέον μπροστά από την πρεσβεία» της Ιαπωνίας, αναφέρεται στο μήνυμα αυτό.  

Η Ιαπωνία κάλεσε επίσης σήμερα τους υπηκόους της που διαμένουν στο Χονγκ Κονγκ να βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τη χθεσινή επίθεση εναντίον ενός ζευγαριού γιαπωνέζων τουριστών, που φαίνεται πως είχε σχέση με την εδαφική διένεξη ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο.  

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τη σύλληψη του δράστη ο οποίος χτύπησε επανειλημμένα τους δύο νέους, αφού πρώτα τούς ρώτησε αν είναι Γιαπωνέζοι.