current views are: 1

19 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση10:20

Συναγερμός στη Γαλλία από δημοσίευση γυμνών σκίτσων του Μωάμεθ σε περιοδικό (φωτό)

Συναγερμός έχει σημάνει στις γαλλικές αρχές μετά τη δημοσίευση γυμνών χιουμοριστικών σκίτσων του Μωάμεθ στο περιοδικό Charlie Hebdo κι ενώ ακόμα δεν έχουν κοπάσει ο «θόρυβος» και οι βίαιες αντιδράσεις στο αραβικό κόσμο από την αντιισλαμική ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων».

Δημοσίευση 10:20’
αρθρο-newpost

Συναγερμός έχει σημάνει στις γαλλικές αρχές μετά τη δημοσίευση γυμνών χιουμοριστικών σκίτσων του Μωάμεθ στο περιοδικό Charlie Hebdo κι ενώ ακόμα δεν έχουν κοπάσει ο «θόρυβος» και οι βίαιες αντιδράσεις στο αραβικό κόσμο από την αντιισλαμική ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων».

Συναγερμός έχει σημάνει στις γαλλικές αρχές μετά τη δημοσίευση γυμνών χιουμοριστικών σκίτσων του Μωάμεθ στο περιοδικό Charlie Hebdo κι ενώ ακόμα δεν έχουν κοπάσει ο «θόρυβος» και οι βίαιες αντιδράσεις στο αραβικό κόσμο από την αντιισλαμική ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων». Σε 20 μουσουλμανικές χώρες θα κλείσουν την Παρασκευή πρεσβείες, προξενεία και σχολεία της Γαλλίας για προληπτικούς λόγους μετά τη δημοσίευση των σκίτσων, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει διατυπωθεί καμία απειλή εναντίον γαλλικού θεσμού.  

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, o γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των γαλλικών πρεσβειών.  

«Προφανώς έστειλα οδηγίες προς (τις πρεσβείες σε) όλες τις χώρες όπου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, λαμβάνουμε ιδιαίτερες προφυλάξεις», είπε δηλώνοντας «ανήσυχος».  

Ο κ. Φαμπιούς δήλωσε ότι στη σημερινή διεθνή συγκυρία, η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ «ρίχνει λάδι στη φωτιά».  
«Στη Γαλλία, ισχύει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και δεν πρέπει να πλήττεται. Τώρα σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένη αυτήν την βλακώδη ταινία, αυτό το απίστευτο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, υπάρχει φόρτιση σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Στην ερώτηση αν είναι έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, η απάντηση είναι ‘όχι’. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή».  

Στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι γάλλοι ταξιδιώτες καλούνται «να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση, με δεδομένες τις ταραχές» στον μουσουλμανικό κόσμο.  

Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους γάλλους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δημόσια συγκέντρωση, δρόμους όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και τους χώρους γύρω από κτίρια υψηλής επικινδυνότητας (όπως δυτικές διπλωματικές αποστολές, τόπους θρησκευτικής λατρείας).  

Στο Πακιστάν, οι γάλλοι πολίτες έλαβαν στα κινητά τους το μήνυμα: «Ιδιαίτερες απειλές για τη γαλλική κοινότητα και τα γαλλικά συμφέροντα έπειτα από δημοσίευση σήμερα σκίτσων από το Charlie Hebdo. Αυξημένη επαγρύπνηση».

Η γαλλική σατιρική εφημερίδα ανακοίνωσε το πρωί ότι η ιστοσελίδα της έγινε στόχος πειρατείας.

Σχετικό Θέμα:  Η Γαλλία απαγορεύει τη διαδήλωση κατά της ταινίας για τον Μωάμεθ


σχετικα αρθρα