Σε εγκληματική πράξη ενέπλεξε για πρώτη φορά η Κίνα το πρώην ανώτερο πολιτικό στέλεχος, Μπο Σιλάι, στην περιγραφή της δίκης ενός πρώην αρχηγού της αστυνομίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.   
Ο Γουάνγκ Λιτζούν, πρώην αρχηγός της αστυνομίας στην νοτιοδυτική πόλη Τσονγκτσίνγκ, είχε προσπαθήσει να πει «στον τότε κύριο υπεύθυνο της επιτροπής του κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ» -με άλλα λόγια, στον τότε επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσονγκτσίνγκ, που ήταν ο Μπο- ότι η σύζυγος του Μπο, η Γκου Καϊλάι, ήταν ύποπτη ότι δολοφόνησε ένα βρετανό επιχειρηματία.

Όμως ο Γουάνγκ «δέχθηκε οργισμένη επίπληξη και του τράβηξε το αυτί», σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα της δίκης του Γουάνγκ που έγινε αυτή την εβδομάδα στην πόλη Σενγκντού, κοντά στην Τσονγκτσίνγκ.

Η σαφής αυτή αναφορά στον Μπο αυξάνει τις πθανότητες να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, πιθανόν για συγκάλυψη ενός εγκλήματος.

Μέχρι στιγμής ο Μπο κατηγορείται μόνο για παραβίαση της εσωτερικής κομματικής πειθαρχίας.

Ο Γουάνγκ παραδέχθηκε επίσης στο δικαστήριο ότι τα εγκλήματά του είχαν σοβαρές επιπτώσεις τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό, μετέδωσε επίσης το Νέα Κίνα.

«Η συμπεριφορά μου ήταν εγκληματική και ελπίζω να εξιλεωθώ και να άρω τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε διεθνώς και στο εσωτερικό μέσω αυτής της δίκης», δήλωσε στο δικαστήριο ο πρώην αστυνομικός, σύμφωνα πάντα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Κατά τη δίκη του, παραδέχθηκε ότι αποπειράθηκε να αυτομολήσει στις ΗΠΑ και δεν αμφισβήτησε τις κατηγορίες εναντίον του για δωροδοκία και παράνομη παρακολούθηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου.