Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής διέλυσε την Τετάρτη με βίαιο τρόπο συγκέντρωση μεταλλωρύχων στην περιοχή του Ρούστενμπουργκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, την ώρα που η σύγκρουση που προκάλεσε το θάνατο 45 ανθρώπων τον Αύγουστο στο ορυχείο της Μαρικάνα δείχνει να φτάνει στο τέλος της, μετά τη σύναψη συμφωνίας που προβλέπει την επανάληψη της εργασίας στο ορυχείο από την Πέμπτη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση σφαιρών καλυμμένων με ελαστικό, δακρυγόνων και βομβίδων κρότου για να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μεταλλωρύχων που χαρακτήρισαν «παράνομη» κοντά σε ορυχείο της υπ'αριθμόν ένα παγκοσμίως εταιρείας εξόρυξης λευκόχρυσου, Amplats στη «ζώνη του λευκόχρυσου» στο Ρούστενμπουργκ.

Η Amplats, η οποία είναι θυγατρική του ομίλου Anglo American, απείλησε να απολύσει όλους τους εργαζόμενους που δεν θα επέστρεφαν στη δουλειά την Τετάρτη.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν οι ταραχές δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.

Οι μεταλλωρύχοι είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε μια παραγκούπολη που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ορυχείο, την ώρα που η αστυνομία τους προειδοποίησε να διαλύσουν τη συγκέντρωση που πραγματοποιούσαν.

Πηγή: in.gr