Με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λίον Πανέτα συναντήθηκε την Τρίτη ο κινέζος αντιπρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη του συνάντηση με ξένο αξιωματούχο μετά την ανεξήγητη εξαφάνισή του από το δημόσιο βίο για πάνω από δυο εβδομάδες.

Η εξαφάνιση του αντιπροέδρου -ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί σε μερικές εβδομάδες στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος τον πρόεδρο Χου Τζιντάο- είχε πυροδοτήσει έντονη φημολογία για την υγεία του αλλά και για την ύπαρξη πολιτικής διαμάχης στους κόλπους του κόμματος,

«Ειλικρινά βρίσκω ότι (ο Σι) είναι σε πολύ καλή φόρμα και πολύ υγιής», δήλωσε ο Πανέτα στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον κινέζο αντιπρόεδρο.

Ο αρχηγός του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει τους λόγους της εξαφάνισης του Σι. «Για το θέμα αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους Κινέζους», είπε.

Οι κινεζικές αρχές τηρούν απόλυτη σιγή για το ζήτημα αυτό, καθώς η υγεία των ηγετών στην Κίνα θεωρείται κρατικό μυστικό.

Μετά από έντονη φημολογία ο Κινέζος αντιπρόεδρος επανεμφανίστηκε το περασμένο Σάββατο στο κινεζικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο Πεκίνο και το βράδυ έκανε εμφάνιση και στην τηλεόραση.

Πριν από αυτό όμως είχαν ακυρωθεί πολλές επίσημες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρώην ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Τουνγκ Τσι-χουά, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος σ' ένα τιμητικό συμβουλευτικό σώμα του κινεζικού κοινοβουλίου, δήλωσε πάντως στο CNN ότι Ο Σι τραυματίσθηκε στη μέση ενώ έκανε σπορ.