Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την καταδίκη 23 Αμερικανών -22 πρώην πρακτόρων της CIA και ενός πιλότου- με την κατηγορία της απαγωγής ενός Αιγύπτιου ιμάμη το 2003 στο Μιλάνο και της μυστικής μεταφοράς του στο Κάιρο, όπου ο ίδιος καταγγέλλει ότι βασανίστηκε επί μήνες κατά την ανάκρισή του.

Πρόκειται για τις πρώτες καταδίκες σε ποινική δίκη σχετικά με το πρόγραμμα «έκτακτων μεταγωγών» της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με την υπογραφή του Τζορτζ Ο.Μπους.

Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν ερήμην και είναι απίθανο να εκτελεστεί η ποινή τους. Ωστόσο, κινδυνεύουν με σύλληψη εφόσον πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας απεφάνθη επίσης ότι πρέπει να οδηγηθούν στο εδώλιο σχετικά με το ρόλο τους στην υπόθεση πέντε ανώτατοι πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Sismi, Νικολό Πολάρι. Ο τελευταίος είχε παραιτηθεί όταν ήλθε στο φως η υπόθεση.

Ουσιαστικά το δικαστήριο ακύρωσε προηγούμενη απόφαση που δεν επέτρεπε τη δίκη τους με το αιτιολογικό ότι θα αποκαλυφθούν κρατικά μυστικά.


Πηγή: in.gr