Την ώρα που οι σχέσεις Κίνας και Ιαπωνίας είναι στο «κόκκινο» εξαιτίας της αντιπαράθεσης για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού, το Πεκίνο παίζει το ρόλο του ισχυρού απέναντι στο Τόκιο, αφού διεθέτει ένα «όπλο» υπεράνω αρμάτων και τεχνολογίας: Την οικονομική δύναμη.
Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι τέτοιες, που ουσιαστικά ένα οικονομικό εμπάργκο της Κίνας προς την Ιαπωνία αρκεί για να την «γονατίσει». Η Κίνα είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο με μία τεράστια αγορά που προσφέρεται για κατανάλωση και «ζητά» εισαγωγές. Την ίδια ώρα η (τριτη στον κόσμο) Ιαπωνία προσπαθεί να συνέλθει από τη φυσική καταστροφή και τα γεγονότα της Φουκουσίμα το 2011, με την οικονομία να κλονίζεται από πολλές πλευρές.
 
Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Κίνα, ιαπωνικές επιχειρήσεις έκλεισαν, το ίδιο και εκατοντάδες καταστήματα και εργοστάσια, με γνωστές εταιρείες να γίνονται στόχοι διαδηλωτών. Εταιρείες-κολοσσοί όπως οι Toyota Motor Corp, Honda Motor Co, Mazda, Mitsubishi Motors, Panasonic και Fast Retailing έκλεισαν επίσης εργοστάσια και καταστήματα στην Κίνα, με αποτέλεσμα να σημειώσουν πτώση οι τιμές των μετοχών τους.  Είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια κινέζων καταναλωτών θα κάνουν εμπάργκο προς οποιοδήποτε ιαπωνικό προϊόν, με ό,τι συνέπειες μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
 
Η αγγλόφωνη κρατική εφημερίδα China Daily έγραψε την Τετάρτη ότι η Κίνα θα πρέπει να κάνει «ισχυρά αντίποινα» κατά της ιαπωνικής κίνησης να οικειοποιηθεί τα νησιά, όχι μέσω πολέμου -που θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο όπως εξήγησε- αλλά μέσω οικονομικών κυρώσεων. 
 
Οι ιαπωνικές εταιρείες κερδίζουν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την τεράστια αγορά της Κίνας. Εάν το αποφασίσει, το Πεκίνο μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην Ιαπωνία του αυξανόμενου χρέους, που ξόδεψε πάρα πολλά για να ανακάμψει από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα (στηρίζοντας τη διαχειρίστρια Tepco), χωρίς να έχει ιδιαίτερες συνέπειες ως οικονομία.
 
Η ιαπωνική οικονομία παρουσιάζει τάσεις επιβράδυνσης με την κυβέρνηση της χώρας να αναθεωρεί προς τα κάτω τις οικονομικές προοπτικές, απόρροια και των εξελίξεων στο παγκόσμιο περιβάλλον. 
 
Συμπερασματικά, η Κίνα βρίσκεται σε θέση ισχύος και μπορεί να θριαμβεύσει εάν κηρύξει έναν πόλεμο χωρίς όπλα. Το διεθνές περιβάλλον (όπως οι ΗΠΑ πχ), όμως, δύσκολα θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, αφού εάν καταρρεύσει η τρίτη οικονομία στον κόσμο, τότε η παγκόσμια ύφεση θα είναι πιο πιθανή ακόμα και από έναν... σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία.
 
Βαγγέλης Βιτζηλαίος