Την άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στα όπλα ζήτησε σήμερα ο κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, και επέκρινε κάθε μορφή εμπορικού προστατευτισμού, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της Κίνας στις Βρυξέλλες.    
«Ειλικρινά λυπάμαι βαθιά για τη διατήρηση του εμπάργκο στα όπλα», δήλωσε ο Γουέν παρουσία του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπα,ϊ και του προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.  

Το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων επιβλήθηκε στο Πεκίνο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας τον Ιούνιο του 1989.  

Ο κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι εδώ και 10 χρόνια εξακολουθεί να μην έχει αναγνωριστεί στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς, το οποίο ζητεί από καιρό.  

Ο Γουέν ευχήθηκε να υπάρξει μια «πρωτοβουλία» των Ευρωπαίων για να «λυθούν αυτά τα προβλήματα», καθώς το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς θα προσέφερε στο Πεκίνο καλύτερες εγγυήσεις πρόσβασης των προϊόντων του στην ευρωπαϊκή αγορά.  

Όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν πως κάτι τέτοιο είναι πρόωρο, καθώς οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες της κινεζικής οικονομίας εξακολουθούν να είναι κρατικές και απολαμβάνουν πολλών προνομίων, όπως πρόσβαση σε φτηνές πιστώσεις.  

Η Κίνα πρόκειται να λάβει το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς το 2016, αφού αποδέχθηκε μια περίοδο αναμονής 15 ετών μετά την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.    
 

Σχετικό Θέμα:  Υπό τη σκιά της κρίσης χρέους η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε - Κίνας