Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση υπεξαίρεσης στην περιφέρεια της Ρώμης, στην περιοχή του Λατίου, για την οποία κατηγορείται ο πρώην επικεφαλής της κεντροδεξιάς, Φράνκο Φιορίτο.   
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικό όφελος πάνω από 4 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από την δημόσια επιχορήγηση των κομμάτων. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας επιμένουν ότι «τα ταμεία του κόμματος του Μπερλουσκόνι στη Ρώμη έχουν ουσιαστικά αδειάσει» και γίνεται λόγος για υπεξαίρεση που μπορεί να αγγίζει και τα έξι εκατομμύρια ευρώ.  

Ο Φιορίτο, πρωταγωνιστής του σκανδάλου, ανακρίθηκε επί 7 ώρες από τους εισαγγελείς της Ρώμης. «Oι δικαστικοί, προσπαθούν να καταλάβουν πως μπόρεσε να αγοράσει τριάντα διαμερίσματα, οκτώ αποθήκες, και μια πολυτελή βίλα σε παραθαλάσσια περιοχή νότια της Ρώμης. Παράλληλα διαθέτει δώδεκα τραπεζικούς λογαριασμούς, οκτώ στην Ιταλία και τέσσερις στο εξωτερικό», αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο Μediaset.   

«Δεν έχω κλέψει, αλλά αν έκανα λάθος, καταλαβαίνω ότι πρέπει να πληρώσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους, μέσω του δικηγόρου του. Ο Φράνκο Φιορίτο αφήνει όμως παράλληλα να διαρρεύσει ότι επρόκειτο για ένα ολόκληρο καλοστημένο σύστημα, μέσα στο οποίο ο ίδιος μοίραζε απλώς χρήματα προερχόμενα από την κρατική χρηματοδότηση του κόμματος.  

Πέρα από γραβάτες, κρασιά, πανάκριβα φωτογραφικά πορτραίτα, αυτοκίνητα και διακοπές, ο Τύπος αναφέρει ότι με τα κονδύλια αυτά μπορεί να πληρώθηκαν και γιορτές για την επανεκλογή περιφερειακών συμβούλων, που θύμιζαν ρωμαϊκές βραδιές σε περίοδο παρακμής της αυτοκρατορίας.  

Η περιφερειάρχης της Ρώμης, Ρενάτα Πολβερίνι, φερόταν έτοιμη χθες το βράδυ να υποβάλλει παραίτηση αλλά, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, «μετά από παρέμβαση του ίδιου του Καβαλιέρε, δέχθηκε να περιμένει τουλάχιστον μερικές εβδομάδες».  

Ε
ίναι πιθανό να προσπαθήσει πρώτα να πετύχει την έγκριση της μείωσης των δαπανών της περιφέρειας και του συνολικού αριθμού των περιφερειακών συμβούλων για να επιχειρήσει να στείλει ένα μήνυμα εξυγίανσης.   

Αυτή την ώρα όμως η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, η Guardia di Finanza, βρίσκεται στο εσωτερικό του μεγάρου της περιφέρειας του Λατίου για να προχωρήσει στην κατάσχεση αποδεικτικών στοιχείων.  

 Η εφημερίδα «La Repubblica» τονίζει ότι η όλη αυτή υπόθεση φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρώην πρωθυπουργό: το κόμμα του, ο «Λαός της Ελευθερίας», δεν ξεπερνά στην πρόθεση ψήφου το 18%. Σε 6-7 μήνες πρόκειται να στηθούν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιος πρόκειται να ηγηθεί της κεντροδεξιάς. Τώρα το σκάνδαλο υπεξαιρέσεων στην Ρώμη προστίθεται σε μια ακόμη υπόθεση χρηματισμού, που έχει ξεσπάσει στην περιφέρεια του Μιλάνου, όπου εξακολουθεί να κυβερνά η συντηρητική παράταξη.