Μπορεί οι λευκοί της λαϊκής τάξης στις ΗΠΑ να προτιμήσουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνι στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όμως, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, δεν φαίνεται να συμφωνούν σε πολλά κοινωνικά ζητήματα μαζί του. Οι ψηφοφόροι αυτής της κατηγορίας του πληθυσμού υποστηρίζουν τον Μιτ Ρόμνι σε ποσοστό 48%, έναντι 35% που υποστηρίζει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Αύγουστο από το αμερικανικό ινστιτούτο PRRI, όμως είναι πιο διχασμένοι απ' ό,τι πιστεύεται σε κοινωνικά θέματα και δεν αισθάνονται πιο κοντά στο υπερσυντηρητικό Κίνημα του Τσαγιού απ' ότι οι άνθρωποι με πανεπιστημιακό πτυχίο.

Στη δημοσκόπηση υπό τον τίτλο «Πέρα από τον Θεό και τα όπλα: κατανόηση της πολυπλοκότητας της αμερικανικής, λαϊκής τάξης», μόλις το 13% των λευκών της λαϊκής τάξης αισθάνεται ότι τους εκφράζει το Κίνημα του Τσαγιού, λίγο περισσότεροι από το 10% των διπλωματούχων με την ίδια άποψη.

Στον αμερικανικό Νότο, το 62% των λευκών της λαϊκής τάξης υποστηρίζει τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, έναντι του 22% που λέει ότι θα ψηφίσει τον Ομπάμα, όμως η δημοτικότητα του Ρόμνι είναι μικρότερη στις γυναίκες και τους καθολικούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με κανέναν από τους δύο υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές αφού λιγόεροι από τους μισούς έχουν θετική άποψη για τον Ρόμνι (45%), αλλά και για τον Ομπάμα (44%).

Σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα, φαίνεται να έχουν λιγότερη σημασία απ' όση νομίζουν οι υποψήφιοι, με το θέμα της άμβλωσης ή του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενδεικτικά, να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψήφο λιγότερου από ενός ψηφοφόρου στους 20.

Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται ανοικτά κατά της άμβλωσης, οι μισοί ερωτηθέντες (50%) εκτιμούν ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις, έναντι του 45% που έχει αντίθετη γνώμη. Το 50% είναι αντίθετο στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, όμως το 43% είναι υπέρ, ένα ακόμη σημείο στο οποίο διαφωνούν με τον Ρόμνεϊ.

Στο ζήτημα της οικονομίας, το 70% πιστεύει ότι το οικονομικό σύστημα ευνοεί τους πλούσιους και το 53% ότι η χώρα δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους.