Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram al-Arabi, επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία κατηγορώντας τις τρεις χώρες ότι εξοπλίζουν τους αντάρτες.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ο Ασαντ απάντησε: «Αυτοί εκεί, μετά από μια μεγάλη περίοδο φτώχειας, είδαν χρήμα στα χέρια τους και νομίζουν ότι με αυτό μπορούν να αγοράσουν την Ιστορία και έναν περιφερειακό ρόλο».

Όπως πρόσθεσε, η διαδεδομένη ιδέα σύμφωνα με την οποία η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Αίγυπτος συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στην περιοχή είναι λανθασμένη. Ήταν και θα είναι πάντα η Συρία, το Ιράκ και η Αίγυπτος, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κατάρ, είπε ότι χρησιμοποιεί την εξουσία και το χρήμα και περιστρέφεται στην τροχιά της Δύσης, παρέχοντας όπλα και χρήματα στους τρομοκράτες για να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο με τη Λιβύη, όπου η λαϊκή εξέγερση οδήγησε στην ανατροπή και το θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι.

Για την Τουρκία, ο Ασαντ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν ενδιαφέρεται για το λαό αλλά για τις δικές της φιλοδοξίες, κυρίως για το σχέδιο δημιουργίας μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.