Τους φόβους για βίαιο κλίμα στις νέες διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο κατά των «προσβολών» από τη Δύση στο Ισλάμ επιβεβαίωσαν οι εξελίξεις στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, όπου τουλάχιστον 4 άνρθωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Τους 13 φτάνουν μέχρι στιγμής οι νεκροί στις διαδηλώσεις.

Συνολικά τέσσερις άνθρωποι -τρεις διαδηλωτές και ένας οδηγός που εργαζόταν για ένα πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο-σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην Πεσαβάρ, στα βορειοδυτικά.

Εννέα ακόμη, μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σε επεισόδια στο Καράτσι, στα νότια, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.


Πακιστανοί διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό ασφαλείας γύρω από το αμερικανικό προξενείο της Λαχώρης και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο κτίριο, ενώ η αστυνομία επιχειρούσε να τους απωθήσει με δακρυγόνα και προειδοποιητικά πυρά.

Σε αρκετές πόλεις στο Πακιστάν, η αστυνομία κατέφυγε σε χρήση δακρυγόνων ενώ το κτίριο της πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ και το προξενείο στο Καράτσι έχουν αποκλειστεί με οχήματα της αστυνομίας και κοντέινερ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, έχουν μπλοκαριστεί επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε 15 πόλεις (ανάμεσά τους και το Ισλαμαμπάντ, η Λαχώρη και το Καράτσι) με στόχο «να αποτραπούν πυροδοτήσεις εκρηκτικών μηχανισμών με χρήση τηλεφώνων».


Στο Πακιστάν, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα κυρίως στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ και της Γαλλίας.