Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσουν, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη, οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες εαν οι συζητήσεις με την τρόικα δεν καταλήξουν σε μέτρα που θα προστατεύουν τον κυπριακό λαό, τότε το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ είναι «ανοιχτό»
Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι δεν υπάρχουν «ταμπού» και ως εκ τούτου η Κύπρος θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο που θα προασπίζει τα συμφέροντα των κύπριων εργαζομένων.

Ακολουθούν αποσπάσματα της σχετικής συνέντευξης.


Τα «μαζεύει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος


Όπως ήταν φυσικό, η δήλωση του κ. Κυπριανού δημιούργησε αναταραχή στην Κύπρο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου -σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις -να δηλώνει ότι για τον ν πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δεν τίθεται θέμα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Την ώρα που απευθυνθήκαμε στον μηχανισμό στήριξης για εξασφάλιση δανείου, υπογραμμίζει ο κ. Στεφάνου, αυτό που προέχει είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για «να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους, για να υπερασπιστούμε τις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, για να διασφαλίσουμε την προοπτική της οικονομίας του τόπου μας και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τής πατρίδας μας».Για διαστρέβλωση των δηλώσεων Κυπριανού κάνει λόγο το ΑΚΕΛΤο ΑΚΕΛ σε δική του ανακοίνωση κάνει λόγο για διαστρέβλωση και παρερμηνεία τής δήλωσης τού Γενικού Γραμματέα τού κόμματος, και έδωσε στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του κ. Κυπριανού.

Σύμφωνα με το κείμενο τού ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας τού ΑΚΕΛ στην ερώτηση, κατά πόσο πρέπει να παραμείνει η Κύπρος στο ευρώ, απάντησε:

«Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Το ερώτημα που νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι είναι το εξής: Εάν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στη ζώνη τού ευρώ, εμείς θα πεισμώσουμε και θα πούμε ότι δεν φεύγουμε από την ζώνη του ευρώ, γιατί είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα; Παραμένουμε όσο οδυνηρά και αν είναι τα μέτρα; Είναι και αυτό ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά. Είπα στην αρχή, ότι εμείς μελετούμε όλα τα μέτρα τα οποία θα προταθούν και την ίδια στιγμή τι σημαίνει το κάθε τι δηλαδή ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε και πώς απαντούμε σε αυτά τα σενάρια, τα οποία μου θέτετε τώρα και επαναλαμβάνω πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβληματισμού από ειδικούς».

Στην ερώτηση, να εξεταστεί η υπόθεση αν θα πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι, ο κ. Κυπριανού, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε το ΑΚΕΛ, ανέφερε:

«Σίγουρα το αφήνω ανοικτό αυτό το θέμα, δεν προκαθορίζω τώρα τι θα κάνουμε, αλλά λέω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά, εάν θέλουμε πραγματικά να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα τού Κυπριακού λαού».