Βραβείο ειρήνης απένειμε στα τρία νεαρά μέλη του γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot χήρα του θρυλικού Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Η Όνο βράβευσε τις τρεις προφυλακισμένες γυναίκες -για την «πανκ» προσευχή κατά του ρώσου προέδρου Πούτιν- με το «ΛένονΟνο».

«Οι Pussy Riot πιστεύουν ακράδαντα στην ελευθερία της έκφρασης. Θέλω να εργασθώ για την άμεση απελευθέρωσή τους», δήλωσε η Γιόκο Όνο, παραδίδοντας τη διάκριση στον Πιότρ Βερζίλοφ, σύζυγο της Ναντέζντα Ταλακανίκοβα, μία από τις φυλακισμένες τραγουδίστριες.

Ο Βερζίλοφ, καλλιτέχνης του δρόμου ο ίδιος, ταξίδευσε στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Ζέρα, τον 4χρονο γιό που έχει με την Ταλακανίκοβα.

«Είναι μία απέραντη τιμή να παραλαμβάνω το βραβείο από τα χέρια της Γιόκο Όνο και να βλέπω τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να βγαίνουν και να υψώνουν τη φωνή τους θέλοντας να αποδείξουν την υποστήριξή τους» στις Pussy Riot, δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας αγγλικά.

Η υποτροφία «ΛένονΟνο» για την ειρήνη δημιουργήθηκε από τη σύζυγο του δολοφονημένου πρώην μέλους των Beatles το 2002 στη μνήμη του. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε πρόσωπα που προωθούν την ειρήνη σε όλον τον κόσμο.