Το Πεκίνο θα ακυρώσει την τελετή εορτασμού για την 40η επέτειο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες λόγω εδαφικής διαφοράς, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press.

Το Πεκίνο σκόπευε να πραγματοποιήσει μια τελετή στις 27 Σεπτεμβρίου αλλά «η κινεζική πλευρά ενημέρωσε σήμερα την ιαπωνική πλευρά πως επιθυμεί να ακυρώσει αυτόν τον εορτασμό», σύμφωνα με το Jiji Press.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τανγκ Τζιασουάν παραμένει έτοιμος να συναντήσει αντιπροσωπεία της Ιαπωνίας, αν οι ιαπωνικές ομάδες που εργάζονται στις διμερείς σχέσεις αποφασίσουν να στείλουν τις αντιπροσωπείες τους στο Πεκίνο, πρόσθεσε το Jiji Press.

Η ένταση μεταξύ των δυο χωρών κλιμακώθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου με την εθνικοποίηση από την Ιαπωνία των νησιών Σενκάκου, που διεκδικεί η Κίνα υπό την ονομασία Ντιαογιού, τα οποία βρίσκονται 200 χλμ. βορειοανατολικά της Ταϊβάν και 400 χλμ. δυτικά της Οκινάουα της νότιας Ιαπωνίας.

Μεγάλες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις, μερικές εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια, πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της Κίνας το περασμένο Σαββατοκύριακο και την Τρίτη, αναγκάζοντας πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα να κλείσουν προσωρινά εργοστάσια και καταστήματα.