Σαφές προβάδισμα καταγράφει ο Μπαράκ Ομπάμα έναντι του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνι, έξι εβδομάδες πριν τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, τη στιγμή που η προεκλογική περίοδος επί της ουσίας τώρα ξεκινά στη χώρα.

  Ο Ομπάμα βρίσκεται σε σταθερή δημοσκοπική άνοδο από το συνέδριο των δημοκρατικών και έπειτα, αφού εκμεταλλεύεται τα επικοινωνιακά λάθη του αντιπάλου του, ενώ δεν δείχνει να φθείρεται ούτε από την επιχείρηση αποδόμησης του προφίλ του από τους ρεπουμπλικάνους, ούτε όμως από... αρνητικές διαφημίσεις όπως το ντοκιμαντέρ για τη θητεία του.

 

Σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Ομπάμα

 

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ (48%) όχι μόνο διατηρεί προβάδισμα 5 μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου (43%), αλλά σε όλα τα θέματα, από το ποιος θα προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης μέχρι το ποιός έχει πιο «προεδρική εμφάνιση» ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνι με διαφορά που ξεπερνά τις 10 μονάδες.


Μόνο στο ερώτημα ποιος είναι «θρησκευόμενος» ο Ρόμνι συγκεντρώνει ποσοστό 43% έναντι 34% του Ομπάμα.


Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις σε νευραλγικής σημασίας πολιτείες που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα, όπως η Αϊόβα, η Βιρτζίνια και το Οχάιο φέρνουν και αυτές τον Ομπάμα πρώτο.

 

Ειδικότερα στη Βιρτζίνια και το Οχάιο ο Ρόμνι έχασε επικίνδυνα έδαφος (υπολείπεται 7 με 8 μονάδες) και σε άλλες θα δυσκολευτεί να το αναπληρώσει εκτός αν πάρει με το μέρος του την μεγάλη πλειονότητα των αναποφάσιστων.


Η Φλόριντα, χτυπημένη από υψηλή ανεργία και τη φούσκα των ενυπόθηκων δανείων, είναι ιδιαίτερη περίπτωση που θα διεκδικήσουν και οι δύο με το Ρόμνι να προσπαθεί να την παρουσιάσει σαν το αποτέλεσμα της μέτριας κατάστασης της οικονομίας υπό τον Ομπάμα.

 

Τα λάθη του Ρόμνι δίνουν το προβάδισμα στον Ομπάμα

 

 

Όπως αναφέρει το Associated Press, η δυναμική του Αμερικάνου προέδρου δεν δημιουργήθηκε απότομα. Αντιθέτως ο Ομπάμα φροντίζει να εκμεταλλευτεί τα λάθη και τις γκάφες του Ρόμνι, ενώ το επιτελείο του έχει σχεδιάσει μία προσεκτική στρατηγική.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των επικοινωνιακών λαθών του Ρόμνι είναι και τα δύο βίντεο με αρνητικό πρωταγωνιστή τον ίδιο, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν σάλο στις ΗΠΑ.

 

Στο πρώτο βίντεο ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων εμφανίζεται να χαρακτηρίζει «θύματα» τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών και ακούγεται να λέει πως θα είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές αν ήταν... Μεξικάνος.

 

Αλλά και στο βίντεο που δημοσιεύτηκε ο Ρόμνι μιλώντας σε μια ιδιωτική εκδήλωση για την συγκέντρωση εσόδων για την προεκλογική του εκστρατεία, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στους Παλαιστίνιους και φαίνεται δηλώνει το Μάιο ότι δε θέλουν μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, και ότι η επιδίωξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας θα ήταν μάταιη.

 

Παράλληλα τα μηνύματα του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου αλλά και οι υποσχέσεις που δίνει για την πολιτική που θα ακολουθήσει φαίνονται αντιφατικά και ασαφή. Πόντους έχασε επίσης και από την επιλογή του να μην μεταδώσει διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών, γεγονός που του στέρησε τηλεοπτική παρουσία.

 

Αλλά εκεί που πραγματικά τα έκανε... «θάλασσα» ο Ρόμνι, είναι το πως χειρίστηκε την υπόθεση του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη και των αντιαμερικανικών διαδηλώσεων.

 

Δείχνοντας πρωτοφανή έλλειψη διορατικότητας, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έσπευσε να κατηγορήσει τον Ομπάμα ότι δεν σέβεται την ελευθερία του λόγου, με αφορμή τις επικρίσεις και τις ενέργειες του αμερικάνου προέδρου κατά της δυσφημιστικής για τους ισλαμιστές ταινίας.


Οι ταραχές που ακολούθησαν στον μουσουλμανικό κόσμο δεν φαίνεται να πτόησαν τον Ρόμνι, ο οποίος και πάλι επιτέθηκε κατά του αντιπάλου του λέγοντας ότι κυβέρνηση αντί να καταδικάσει τις επιθέσεις στις πρεσβείες έσπευσε να δείξει την συμπάθεια της απέναντι σε αυτούς που τις προκάλεσαν.

 

Ο Ρόμνι φαίνεται ότι δεν... ενδιαφέρεται να τηρήσει τις λεπτές ισορροπίες με τον αραβικό κόσμο, και αντιθέτως φροντίζει με εμπρηστικά σχόλια να... ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης.

 

Τώρα αρχίζει η πραγματική προεκλογική περίοδος

 

Παρά τις όποιες γκάφες του, ο Ρόμνι έχει αρκετό πολιτικό χρόνο στη διάθεση του ώστε να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

 

Απομένουν έξι πολύτιμες εβδομάδες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, επί της ουσίας τώρα αρχίζει η προεκλογική περίοδος και οι οι ψηφοφόροι αρχίζουν να μπαίνουν στο κλίμα.Μέσα στον Οκτώβριο θα γίνουν τρία ντιμπέιτ, αρχής γενομένης από τις 3 μήνα, που ίσως θα βοηθήσουν από την έκβαση τους να ξεκαθαρίσει εικόνα για τον τελικό νικητή.

 

Σε κάθε περίπτωση ο Μιτ Ρόμνι πρέπει να όχι μόνο να πείσει τους ψηφοφόρους για τις θέσεις του, αλλά και να περιορίσει τα σφάλματα εάν θέλει να έχει τύχη στις προεδρικές εκλογές.

 

Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης