Για τα ψυχικά τραύματα πολλών παιδιών στη Συρία προειδοποιεί η διεθνής οργάνωση «Σώστε τα παιδιά», επισημαίνοντας ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες δολοφονιών και βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της 18μηνης εμφύλιας διαμάχης που συνταράσσει τη χώρα.
Η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία, έδωσε στη δημοσιότητα «σοκαριστικές μαρτυρίες» από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, στα συριακά σύνορα, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες παιδιά.

Σύμφωνα με αυτές, «παιδιά έγιναν στόχος άγριων επιθέσεων, είδαν να πεθαίνουν οι γονείς τους, τα αδέλφια τους ή άλλα παιδιά, ενώ υπήρξαν μάρτυρες ή θύματα βασανιστηρίων», υπογραμμίζει η διευθύντρια της οργάνωσης Τζασμίν Γουίτμπρεντ, κάνοντας λόγο για « φριχτές πράξεις βίας».

« Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από ειδική φροντίδα για να ξεπεράσουν τα τραύματα που έχουν υποστεί», ανέφερε η κα Γουίτμπρεντ, τονίζοντας ότι «οι μαρτυρίες τους πρέπει να καταγραφούν για να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τις βιαιότητες σε βάρος παιδιών».  

Μία από αυτές τις μαρτυρίες είναι του Χάσαν, ενός 14χρονου αγοριού, ο οποίος ανέφερε ότι είδε «νεκρούς και τραυματίες παντού στο έδαφος» και « σκυλιά να τρώνε ανθρώπινα μέλη, δύο ημέρες μετά τη σφαγή».

Από την πλευρά του, ο 15χρονος Χαλίντ διηγείται πώς τον βασάνισαν μέσα στο παλιό του σχολείο που έχει μετατραπεί σε τόπο κράτησης και βασανιστηρίων, όπου έμεινε έγκλειστος επί 10 ημέρες, χωρίς φαγητό, έχοντας ξυλοκοπηθεί και κρεμαστεί στην οροφή από τους καρπούς του.
TAGS