Έναν ζωντανό εφιάλτη με ταπεινώσεις επιφύλασσε η τύχη σε ορισμένες γυναίκες στη Λιβύη την εποχή του Μουαμάρ Καντάφι. Νέες και συχνά πολύ όμορφες, οι κοπέλες  που αποτελούσαν το χαρέμι του συνταγματάρχη, είχαν πέσει θύματα απαγωγής, είχαν χτυπηθεί και βιαστεί από τον ίδιο.  Τις τραγικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστριών αυτών συγκέντρωσε και εξέδωσε σε βιβλίο με τον τίτλο «Η λεία. Στο χαρέμι του Καντάφι», η γνωστή δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, Annick Cojean.

Το βιβλίο αφηγείται τον εφιάλτη που έζησαν οι γυναίκες αυτές, το μόνο λάθος των οποίων ήταν ότι έτυχε να αρέσουν στον πρώην ισχυρό άνδρα της Λιβύης.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση μιας κοπέλας, η οποία
 έγινε σεξουαλική σκλάβα του Καντάφι σε ηλικία 15 ετών.

«Πρόκειται για μια από τις πιο επώδυνες έρευνες που έχω διεξάγει», εξομολογείται η Cojean. 


Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα France24, η δημοσιογράφος μιλάει για τον «
βιαστή Καντάφι». 

«Ο Καντάφι είχε ένα χαρέμι από γυναίκες που ζούσαν στο υπόγειο της οικίας του, σε μικρά δωμάτια ή διαμερίσματα.

Ήταν υποχρεωμένες να παρουσιάζονται μπροστά του οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.


Εκείνος τις βίαζε και τις χτυπούσε, αφού τις είχε υποβάλλει σε πλήθος σεξουαλικών ταπεινώσεων.


Για τον Καντάφι, ο βιασμός ήταν ένα όπλο εξουσίας, ήταν ένας τρόπος κυριαρχίας. Με τις γυναίκες ήταν εύκολο, ενώ προκειμένου να εξουσιάζει τους άνδρες, έπαιρνε τις συζύγους και τις κόρες τους.

Παράλληλα, υποχρέωνε και ορισμένους υπουργούς του σε σεξουαλικές επαφές μαζί του, προκειμένου στη συνέχεια να τους εκβιάζει.


Επίσης διατηρούσε σεξουαλικές επαφές με πολλές γυναίκες ή κόρες αρχηγών αφρικανικών κρατών, τις οποίες βέβαια δεν βίαζε, αλλά προσέλκυε με χρήματα και κοσμήματα.


Με αυτόν τον τρόπο, θεωρούσε ότι εξουσίαζε ολόκληρη την Αφρική».
TAGS