Το Λιαονίνγκ, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, εντάχθηκε σήμερα επισήμως στις δυνάμεις του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας με την Ιαπωνία.
«Σήμερα το πρωί το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Λιανονίνγκ, ετέθη επισήμως σε υπηρεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το πλοίο έχει μήκος 300 μέτρα και ναυπηγήθηκε με βάση κύτος που είχε κατασκευασθεί στην Σοβιετική Ενωση και αγοράστηκε από την Ουρκανία. Πηρέ την ονομασία της κινεζικής επαρχίας Λιαονίνγκ στην οποία ανακατασκευάστηκε.

Το αεροπλανοφόρο θα επιτρέψει στην Κίνα «να αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές ικανότητες του πολεμικού της ναυτικού σε σύγχρονο επίπεδο και να βελτιώσει τις αμυντικές της ικανότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το πλοίο «θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα χρειασθούν ακόμη πολλά χρόνια μέχρι το Πεκίνο να αποκτήσει μια πλήρως λειτουργική αεροναυτική μονάδα πλαισίωσης του αεροπλανοφόρου. Θεωρούν επίσης ότι η Κίνα ναυπηγεί, χωρίς να το έχει ανακοινώσει, ακόμη ένα ή δύο αεροπλανοφόρα.

 

 

 

TAGS