Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι ισπανικές αρχές στη Μαδρίτη, ενόψει της μαζικής διαδήλωσης κατά της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας.
Η αστυνομία απαγόρευσε σήμερα την πρόσβαση στο κοινοβούλιο τοποθετώντας μεταλλικά φράγματα και δεκάδες οχήματα για να αποκλείσει τη διέλευση στους γειτονικούς δρόμους. Μόνο σε βουλευτές, υπαλλήλους της βουλής και μοτοσικλετιστές επιτράπηκε η είσοδος σε χώρους στάθμευσης στην περιοχή αυτή.

Παράλληλα, η αστυνομία θα αναπτύξει δύναμη τουλάχιστον 1.300 ανδρών για τη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου αργά το απόγευμα, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μία ημέρα νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2013 μαζί με ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα συνολικό πακέτο το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το προτελευταίο στάδιο πριν η χώρα καταφύγει στο μηχανισμό διάσωσης. Η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει το τελευταίο βήμα την Παρασκευή με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ανεξάρτητου ελέγχου των ισπανικών τραπεζών, για τον υπολογισμό της βοήθειας που θα τους δοθεί από την ευρωζώνη, η οποία έχει υποσχεθεί ποσό ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν στη Μαδρίτη στις 15 Σεπτεμβρίου κατά των περικοπών της κυβέρνησης στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενίσχυσης των τραπεζών.