Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα για την Υεμένη το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) στη Γενεύη.  Η αραβική χώρα ολισθαίνει σε κατάσταση ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους 24 εκατ. κατοίκους της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνα. Αιτία οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο, καθώς εισάγει σχεδόν όλα τα βασικά διατροφικά είδη, όπως σιτάρι, ζάχαρη κ.ά.

«Η Υεμένη αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση που χειροτερεύει με υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων, αυξανόμενη φτώχεια, κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών, μειούμενους πόρους, εσωτερική σύγκρουση και πολιτική αστάθεια», ανέφερε το WFP.

Σχεδόν τα μισά παιδιά κάτω από 5 ετών στην Υεμένη πάσχουν από καχεξία λόγω του υποσιτισμού.

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ ανέφερε πως σχεδιάζει να παράσχει βοήθεια σε 5,5 εκατ. πολίτες της Υεμένης ως τα τέλη του χρόνου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο οικονομικής καταστροφής που επιδεινώνεται από την κατάσταση ασφαλείας, ελπίζει στην βοήθεια δωρητριών χωρών οι οποίες θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ομάδα των «Φίλων της Υεμένης», πρόκειται να συζητήσει για την κατάσταση στη χώρα εν μέσω των παρεμβάσεων του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και των επιθέσεων της αλ Κάιντα.

Η αραβική χώρα έλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου υποσχέσεις περί βοήθειας ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια σύνοδο δωρητών στο Ριάντ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οικονομία της Υεμένης, μιας από τις φτωχότερες αραβικές χώρες, συρρικνώθηκε 10,5% την περασμένη χρονιά, κάτι το οποίο αποδόθηκε στην πολιτική κρίση.