Αν οι γερμανοί ρωμαιοκαθολικοί σταματήσουν να πληρώνουν έναν συγκεκριμένο εκκλησιαστικό φόρο, θα χάσουν το δικαίωμα της Θείας Κοινωνίας, της θρησκευτικής ταφής, να γίνουν νονοί ή να εργαστούν σε εκκλησιαστικά ιδρύματα, σύμφωνα με το διάταγμα της γερμανικής Επισκοπής που μόλις τέθηκε σε ισχύ. 
Όπως αναφέρεται στο διάταγμα, όποιος δεν πληρώνει τον φόρο, που αντιστοιχεί σε πρόσθετο 8% επί του φόρου εισοδήματος, δεν θα θεωρείται πλέον Καθολικός.   

Η Επισκοπή έχει τρομοκρατηθεί με τον τεράστιο αριθμό των Καθολικών που εγκαταλείπουν την εκκλησία, αλλά πολλοί Γερμανοί φοβούνται ότι με το εν λόγω μέτρο θα αποσκιρτήσουν κι άλλοι πολίτες.   

Οι γερμανοί που είναι επισήμως καταγεγραμμένοι ως Καθολικοί, Προτεστάντες ή Ιουδαϊστές, πληρώνουν θρησκευτικό φόρο 8-9% επί του ετήσιου φόρου τους. Ο δασμός αυτός καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα ως αποζημίωση για την κρατικοποίηση θρησκευτικής περιουσίας. Αν ο φόρος σε έναν Γερμανό καθολικό είναι 10.000 τότε προστίθενται 800 ευρώ επιπλέον για την εκκλησία.   

Από τους περίπου 25 εκατ. Καθολικούς της χώρας, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία λαμβάνει φόρο περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως. Οι εκκλησίες χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για να πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων και να χρηματοδοτούν κοινωνικά έργα. Οι ίδιες οι εκκλησίες δεν φορολογούνται από το κράτος, παρά πληρώνουν μια διοικητική προμήθεια για την συλλογή του θρησκευτικού φόρου.  

Οι Καθολικοί καταλαμβάνουν το 30% περίπου του γερμανικού πληθυσμού, αλλά ο αριθμός των πιστών που εγκατέλειψαν την εκκλησία αναρριχήθηκε στους 181.000 το 2010. Συνολικά περίπου 3 εκατ. γερμανοί Καθολικοί έχουν επιλέξει να μην πληρώνουν τον εκκλησιαστικό φόρο τα 20 τελευταία χρόνια.   

Αύριο, σε ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας θα συζητηθεί η υπόθεση του γερμανού καθηγητή θεολογίας Hartmut Zapp, που έχει καταθέσει προσφυγή γιατί θέλει να εγκαταλείψει τον εκκλησιαστικό θεσμό αλλά να παραμείνει μέλος της καθολικής κοινότητας.   


Με πληροφορίες από euro2day.gr