Ομιλία για το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του θα πράξει αυτό που πρέπει για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.


Με αυτή την αποστροφή ο Μπαράκ Ομπάμα αφήνει ανοιχό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, ενώ απυήθυνε έκκληση για ανάληψη διεθνούς δράσης προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στη Συρία.

«Μην απατάσθε: ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα δεν είναι μια πρόκληση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Κάτι τέτοιο θα απειλούσε την ύπαρξη του Ισραήλ, την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας» τόνισε ο Ομπάμα.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας συνασπισμός κρατών ζητεί εξηγήσεις από την ιρανική κυβέρνηση. Και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ θα πράξουν αυτό που οφείλουν για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Φόρος τιμής στον Κρις Στίβενς

Έξι εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ομπάμα άρχισε την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης αποτίοντας φόρο τιμής στο αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη Κρις Στίβενς, που έχασε τη ζωή του σε επίθεση εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ, ενώ μίλησε για την αντιισλαμική ταινία, η προβολή της στο διαδίκτυο προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο.

«Το μέλλον μας πρέπει να καθορίζεται από πρόσωπα όπως ο Κρις Στίβενς και όχι από τους δολοφόνους του. Η βία και η αδιαλλαξία δεν έχουν καμιά θέση στα Ηνωμένα Έθνη. Ουδεμία δικαιολογία υπάρχει για αυτούς που σκοτώνουν αθώους. Κανένα βίντεο δεν μπορεί να αιτιολογήσει την επίθεση σε μια πρεσβεία. Καμιά συκοφαντία δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για να καεί ένα εστιατόριο στο Λίβανο, να καταστραφεί ένα σχολείο στην Τυνησία ή να σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή στο Πακιστάν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Οι επιθέσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων δεν αποτελούν απλώς επίθεση κατά της Αμερικής. Αποτελούν επίσης επίθεση εναντίον των ίδιων των ιδανικών βάσει των οποίων οικοδομήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε.