Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο είναι πιθανό να σχηματιστεί το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως συνδυάζεται με τις σημαντικές αλλαγές στην ποσότητα των βροχοπτώσεων, γεγονός που θα επηρεάσει τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). 
Το φαινόμενο, που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα θερμές ωκεάνιες θερμοκρασίες στην περιοχή του τροπικού Ειρηνικού, έχει κατά το παρελθόν θεωρηθεί υπεύθυνο για τις ξηρότερες από το σύνηθες συνθήκες που παρατηρούνται στην Αυστραλία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη βορειοανατολική Βραζιλία, την νοτιοανατολική Αφρική και ορισμένα τμήματα της Ασίας και των ΗΠΑ, υπογραμμίζει η υπηρεσία που ανήκει στον ΟΗΕ.

«Ένα ασθενές Ελ Νίνιο ενδέχεται να σχηματιστεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και να διαρκέσει έως τον χειμώνα του βορείου Ημισφαιρίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Ελ Νίνιο συσχετίζεται επίσης με τις ασυνήθιστη αύξηση της υγρασίας στον Ισημερινό, το βόρειο Περού, την περιοχή που εκτείνεται από τη νότιο Βραζιλία έως τη βόρειο Αργεντινή και μέρη της ανατολικής Αφρικής, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Οι χειμώνες υπό την επίδραση του Ελ Νίνιο τείνουν να είναι θερμότεροι στον δυτικό Καναδά και σε τμήματα των ΗΠΑ και πιο βροχεροί στα νότια των ΗΠΑ, τονίζει ο WMO.

Το Ελ Νίνια, φαινόμενο που προκαλεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα με ψύξη των ωκεάνιων υδάτων, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Το ενημερωτικό δελτίο του Οργανισμού βασίζεται σε διαφορετικές κλιματικές προγνώσεις, οι οποίες συλλέχθηκαν από κέντρα σε όλη της Γη και «η πλειονότητα των προγνώσεων αυτών αποφαίνεται πως υπάρχει μία 'σχετικώς υψηλή πιθανότητα' σχηματισμού ενός Ελ Νίνιο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί πάντως η πιθανότητα να συνεχισθούν οι ουδέτερες (κλιματικές) συνθήκες», δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του WMO Κλερ Νούλις.

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη, προωθεί τη συνεργασία των 189 μελών του και των μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών του και αποτελεί το φερέφωνο του ΟΗΕ στον τομέα των καιρικών, κλιματολογικών και υδρολογικών συστημάτων.