Νέες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στην Πορτογαλία, με τη συμμετοχή και άλλων συνδικάτων στις κινητοποιήσεις, παρά την αναδίπλωση του πρωθυπουργού της χώρας Πέντρου Πάσους Κοέλιου σχετικά με τις αμφισβητούμενες περικοπές των μισθών.   
Οι εργατικές ενώσεις που εκπροσωπούν τις δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν πως αστυνομικοί θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση που έχει προκηρύξει η εργατική ομοσπονδία CGTP: «Η αστυνομία στέκει στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται για μία λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Πάουλου Ροντρίγκες.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί ένα σχέδιο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και παράλληλα υποσχέθηκε τη μερική ανάκληση του μέτρου για περικοπή του επιδόματος αδείας. Το μέτρο αυτό ήδη έχει απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Τα δύο μέτρα, που προϋπολογιζόταν ότι θα απέφεραν αρκετά χρήματα στα δημόσια ταμεία, θα συνεπάγονταν σημαντικές περικοπές σε μισθούς, αλλά ταυτόχρονα πυροδότησαν τις επικρίσεις και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του πληθυσμού.

Πλέον ο Κοέλιου χρειάζεται να βρει νέα μέτρα, ώστε να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων που έχει προτάξει η τρόικα προκειμένου να χορηγήσει στη Λισσαβόνα το δάνειο των 78 δισεκ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες πως προετοιμάζει μία νέα τροποποίηση στη φορολογία εισοδήματος, αλλά και άνοδο των φόρων περιουσίας και επί του κεφαλαίου.

Τα σχέδια αυτά έτυχαν αρνητικής υποδοχής από πλευράς της άκρας αριστεράς και των εργατικών συνδικάτων, καθώς και των επιχειρηματιών, με τους τομείς αυτούς να υποστηρίζουν πως η αύξηση των φόρων θα σπείρει περισσότερη λιτότητα και θα βαθύνει την ύφεση στην Πορτογαλία. Η χώρα αναμένει φέτος ύφεση άνω του 3%, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 15,7%.

Η κυβέρνηση «θέλει μόνον και μόνον να αφαιρέσει χρήματα από τις τσέπες των Πορτογάλων», τόνισε ο εκπρόσωπος της αριστεράς Πέντρου Φελίπε Σοάρες.

«Εάν δεν γίνει τίποτε προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο των κοινωνικών συγκρούσεων, βρισκόμαστε προ του σημαντικού κινδύνου να μεταβληθούμε σε Ελλάδα μέσα σε ένα εξάμηνο», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Λουίς Μάρκες Μέντες, πρώην ηγέτης του συντηρητικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κοέλιου.