Έναν ξύλινο σταυρό, που είχε τοποθετηθεί στο σημείο όπου ενταφιάστηκε ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ξήλωσαν σήμερα τα ξημερώματα άγνωστοι, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. 
Οι αρχές του Πούσκιν στην Αγία Πετρούπολη ενημερώθηκαν από έναν κάτοικο, ο οποίος διαπίστωσε ότι κάποιοι είχαν πριονίσει τον σταυρό στο μνήμα του μυστικιστή καλόγερου Ρασπούτιν.

Το μνημείο αποτελείτο από έναν ογκώδη ξύλινο σταυρό, το ύψος του οποίου ξεπερνούσε τα δύο μέτρα, και μια ξύλινη βάση με μια αναμνηστική πλάκα. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι δράστες είχαν επιχειρήσει να κάψουν τη βάση αυτή.

Ο Ρασπούτιν, ο οποίος ασκούσε τεράστια επιρροή στην οικογένεια του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Νικόλαου Β', δολοφονήθηκε το 1916 στην Αγία Πετρούπολη από μια ομάδα αριστοκρατών.   

Ενταφιάστηκε στην εκκλησία του πάρκου του Αλεξάνδρου στο Τσάρσκογε Σέλο, όπως ονομαζόταν τότε το Πούσκιν, αλλά αργότερα, κατ' εντολή της κυβέρνησης, έγινε εκταφή και η σορός του αποτεφρώθηκε. Ο σταυρός τοποθετήθηκε το 2005 στο σημείο όπου βρισκόταν η εκκλησία, η οποία καταστράφηκε κατά τη σοβιετική εποχή.  

 Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991, ορισμένοι ορθόδοξοι συντηρητικοί κύκλοι ζήτησαν την αγιοποίηση του Ρασπούτιν, αίτημα που απορρίφθηκε από τον τότε Πατριάρχη Αλέξιο Β'.  

 Πολλοί ξύλινοι σταυροί έχουν δεχτεί επιθέσεις τον τελευταίο καιρό στη Ρωσία, μετά την καταδίκη των τριών μελών του συγκροτήματος Pussy Riot σε διετή φυλάκιση επειδή τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον Καθεδρικό της Μόσχας.