Στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη λύσης στο Παλαιστινιακό με βάση την αρχή των δύο κρατών σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν, ο οποίος προείδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στην περιοχή υποσκάπτει την ειρήνη.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Μπαν Κι - Μουν τόνισε ότι «η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή. Ωστόσο, η πόρτα μπορεί να κλείνει για τα καλά» .

«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες για την ειρήνη. Πρέπει να υπερβούμε αυτό το επικίνδυνο αδιέξοδο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις Ιρανών, Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων ο Μπαν υπογράμμισε ότι απορρίπτει τις απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από ένα κράτος εναντίον ενός άλλου.

Μολονότι δεν κατονόμασε τις χώρες για τις οποίες μιλούσε, αφού προηγουμένως επέκρινε τον ισραηλινό εποικισμό, πρόσθεσε: «Απορρίπτω επίσης τόσο τις συζητήσεις περί απονομιμοποίησης όσο και τις απειλές περί ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης ενός κράτους εναντίον ενός άλλου. Τέτοιες επιθέσεις θα ήταν ολέθριες».

Οι δηλώσεις αυτές του Μπαν παραπέμπουν αφενός στην απειλή, εκ μέρους του Ισραήλ, να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και αφετέρου στην αμφισβήτηση, εκ μέρους της Τεχεράνης, της νομιμότητας του ισραηλινού κράτους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα ανήσυχος και για την κατάσταση που επικρατεί στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία απαιτεί μια «συντονισμένη προσπάθεια» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας -όπως είπε.

«Η φτώχεια, η ξηρασία και οι εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων απειλούν τη σταθερότητα όλης της περιοχής» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αναπτύσσονται εξτρεμιστικές τάσεις καθώς στην περιοχή αυτή «είναι εύκολο να βρει κανείς όπλα, αλλά δύσκολο να βρει δουλειά».