Την επόμενη φορά που θα διαμαρτυρηθείτε για το γεγονός ότι έχετε κολλήσει στην κίνηση της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, σκεφτείτε τους οδηγούς στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, την πόλη με τα χειρότερα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνες της Αρχής Εθνικών Μεταφορών της χώρας, στο Σάο Πάολο, οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λατινικής Αμερικής (με 10 εκατομμύρια κατοίκους στο «κέντρο», ενώ το κέντρο του Μπουένος Αιρες στην Αργεντινή έχει 11 εκατομμύρια) κυκλοφορούν περίπου 7 εκατ. αυτοκίνητα.

Ειδικά τα βράδια της Παρασκευής, όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, είναι ο χειρότερος εφιάλτης των κατοίκων καθώς η κυκλοφοριακή συμφόρηση μέσα και έξω από την πόλη εκτείνεται μέχρι και για 180 χιλιόμετρα, ενώ στη χειρότερη των περιπτώσεων (π.χ. αν γίνει μια απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως αυτή του περασμένου Μαΐου) οι ουρές των αυτοκινήτων μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 295 χιλιόμετρα!

Η κατάσταση στους δρόμους της μεγαλούπολης είναι τόσο δραματική, που υπάρχει ακόμα κι ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ο «Sul Radio Traffic», ο οποίος είναι αποκλειστικά αφιερωμένος, επί 24ώρου βάσεως, στην αναφορά των συνθηκών κυκλοφορίας και των εναλλακτικών διαδρομών για τους, συνολικά, 11 εκατ. κατοίκους του Σάο Πάολο.

«Είναι σαν μια θάλασσα από αυτοκίνητα», τονίζει η κάτοικος της πόλης Φαμπιάνα Κρέσπο ο οποίος διανύει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βρεθεί από τη μια άκρη της πόλης (όπου είναι το σπίτι της) στην άλλη (όπου εργάζεται). «Υπάρχουν μέρες που μου παίρνει δυο ώρες να πάω και άλλες δυο να γυρίσω. Εχουμε καταντήσει σκλάβοι της κίνησης και πρέπει διαρκώς να προγραμματίζουμε την καθημερινότητά μας γύρω από αυτόν τον παράγοντα», συμπληρώνει η νεαρή γυναίκα.


Πηγή: tovima.gr