ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στη δίκη για το Μαρί

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2012, 19:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένταση στη δίκη για το Μαρί
Facebook Twitter Whatsapp
Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λάρνακα, η εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη στη δίκη για την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση, Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.
Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λάρνακα, η εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη στη δίκη για την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση, Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011. Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι ο ίδιος προειδοποιούσε μέχρι και δυο μέρες πριν το τραγικό συμβάν ότι από θαύμα δεν είχαμε θρηνήσει θύματα μέχρι τότε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της μητέρας των αδικοχαμένων διδύμων, Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου.

Η κυρία Πόπη Χριστοφόρου προσπάθησε να παρέμβει στη διαδικασία, δέχθηκε παρατήρηση από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, τα πνεύματα ηρέμησαν, και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο μάρτυρας για την σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας,  6 ημέρες πριν από τη φονική έκρηξη, αλλά και το γεγονός ότι κανένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν, δεν λήφθηκε.  Κατά τη διαδικασία της Τρίτης, η κατάθεση του συνταγματάρχη Γεωργιάδη επικεντρώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στις 5 Ιουλίου 2011, στις οδηγίες που τους δόθηκαν και τις διαπιστώσεις και εισηγήσεις της ομάδας που επιθεώρησε τα εμπορευματοκιβώτια στις 6 Ιουλίου 2011. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις συστάσεις που έκανε στο Υπουργείο Άμυνας, για τον ορατό κίνδυνο έκρηξης του εμπορευματοκιβωτίου, ο Συνταγματάρχης σημείωσε ότι η απάντηση που έλαβε απάντηση από τον ΥΠΑΜ, ήταν: «σταμάτα να υπερβάλλεις, να είσαι σοβαρός».

Η σύσκεψη και η επιθεώρηση των εμπορευματοκιβωτίων

Η κατάθεση του κ. Γεωργιάδη επικεντρώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στις 5 Ιουλίου 2011, στις οδηγίες που τους δόθηκαν και τις διαπιστώσεις/εισηγήσεις της ομάδας που επιθεώρησε τα εμπορευματοκιβώτια στις 6 Ιουλίου 2011,

Ο Συνταγματάρχης ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου 2011, δόθηκαν οδηγίες από τον ΥΠΑΜ να συσταθεί ομάδα, η οποία θα επιθεωρήσει τα εμπορευματοκιβώτια και στη συνέχεια να συνταχθεί γραπτή έκθεση των αποτελεσμάτων, η οποία θα διαβιβαζόταν στη συνέχεια στον ΥΠΕΞ και τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι οποίοι τότε απουσίαζαν στο εξωτερικό, προκειμένου να δοθεί εντολή στην ΕΦ να προχωρήσει στην καταστροφή της πυρίτιδας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης, είχε πει στον ΥΠΑΜ, μετά από παρατήρηση που του έγινε για το ότι ήταν έντονος στη σύσκεψη, ότι αν γινόταν έκρηξη στο Βασιλικό, θα επιστρέφαμε σε συνθήκες μεσαίωνα. Στην συνέχεια, όπως κατάθεσε, έλαβε απάντηση από τον ΥΠΑΜ, «σταμάτα να υπερβάλλεις, να είσαι σοβαρός».

Στην συνέχεια, στις 6 Ιουλίου, η ομάδα που επιλέγηκε, επισκέφθηκε τη ναυτική βάση και προχώρησε σε επιθεώρηση των εμπορευματοκιβωτίων, παρουσία και των κατηγορουμένων 5 και 6, τελούντων σε διαθεσιμότητα, υποδιευθυντή της πυροσβεστικής, Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Διοικητή της ΕΜΑΚ, Ανδρέα Λοπίζίδη. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η ομάδα διαπίστωσε ότι το πρώτο εμπορευματοκιβώτιο είχε παραμορφωθεί, μετά από εσωτερική έκρηξη. Επίσης ότι μετακινήθηκε 30 πόντους, οι άξονες που κρατούσαν κλειστές τις πόρτες στράβωσαν και άνοιξαν μερικώς, σκίστηκε το πίσω μέρος του εμπορευματοκιβωτίου, με αποτέλεσμα κάποια υλικά να πεταχτούν έξω, είχε παραμορφωθεί και το διπλανό εμπορευματοκιβώτιο, καθώς και το ότι το σύνολο του φορτίου δεν είχε καταστραφεί, παρόλο που υπήρχαν ενδείξεις καύσης.

Ο Συνταγματάρχης ενημέρωσε αμέσως τον αρχηγό της ΕΦ, αφού τα ευρήματα τους, όπως είπε, απαντούσαν στις ερωτήματα του υπουργού κατά την σύσκεψη της προηγούμενης ημέρας.

Στην σύσκεψη που ακολούθησε της επιθεώρησης στη ναυτική βάση, έγινε συζήτηση εισηγήσεων προκειμένου να ληφθούν άμεσα, υλοποιήσιμα μέτρα, έστω και προσωρινά, όπως ήταν και οι οδηγίες του υπουργού Άμυνας της προηγούμενη ημέρα.  Στην συνέχεια ο Συνταγματάρχης συνέταξε την έκθεση ασφάλειας, η οποία περιλάμβανε εισηγήσεις όπως κατάβρεξη της πυρίτιδας, μετακίνηση του παραμορφωμένου εμπορευματοκιβωτίου, λήψη πολιτικής απόφασης για καταστροφή ή σε διαφορετική περίπτωση,  εκκένωση των εμπορευματοκιων και φύλαξη της πυρίτιδας σε αποθήκες, και όλες οι εργασίες θα έπρεπε να διαξάγονται μεταξύ των ωρών 5 – 7 το πρωί, διαδικασία που θα διαρκούσε 5 -6 μήνες. Επίσης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον  Αρχηγό της ΕΦ, ο οποίος τον ενημέρωνε ότι θα μετέβαινε και ο ίδιος την ίδια ημέρα στη ναυτική βάση για να ενημερωθεί, πράγμα που έγινε.

«Δεν αποποιήθηκα των ευθυνών μου όπως άλλοι»

Την σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού.

Ο Γιώργος Γεωργίου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ο ισχυρισμός του ότι πήγε για αναγνωρίσεις στρατοπέδων τοποθέτησης του φορτίου, μαζί με τον υπαρχηγό της Ε.Φ, είναι αναληθής, αφού στις καταθέσεις που έδωσε στην αστυνομία  μεταξύ 11ης και 16ης  Ιουλίου, στις αναφορές του περί αναγνώρισης, υποστήριζε ότι τις έκανε μόνος.

Ο μάρτυρας επικαλέστηκε τη δεδομένη στιγμή και τις συνθήκες που επικρατούσαν την 11η Ιουλίου, πίστευε ότι ήταν μόνος και ότι τίποτα δεν ειπώθηκε σκόπιμα.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε επίσης ότι δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του ότι ήταν μέρος της αναγνώρισης και σε έντονο ύφος ανέφερε ότι άλλοι αποποιήθηκαν των ευθυνών τους. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη.