«Απαραβίαστο έδαφος της Κίνας» χαρακτήρισε τα διαφιλονικούμενα νησιά στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιετσί κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ιάπωνα ομόλογό του Κοϊχίρο Γκέμπα, στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Γιανγκ επανέλαβε την επίσημη θέση της Κίνας αναφορικά με τα διαφιλονικούμενα νησιά , τα οποία, όπως τόνισε, « αποτελούν από τα αρχαία χρόνια απαραβίαστο έδαφος της Κίνας».

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας-Ιαπωνίας επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, όταν η Ιαπωνία αγόρασε από ιδιώτη νησιά που βρίσκονται σε υπό αμφισβήτηση περιοχή στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Κίνας, τα οποία ονομάζονται Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

Χθες, έξι σκάφη της ακτοφυλακής της Ταϊβάν συνοδευόμενα από δεκάδες αλιευτικά εισήλθαν στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα και ανήρτησαν πανό που έγραφαν «Ορκιζόμαστε να υπερασπιστούμε τα Ντιαογιουτάι», όπως αποκαλεί η Ταϊβάν τα νησιά αυτά.