Περισσότεροι από 100 εκατ. άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα μειωθεί κατά 3,2% του ΑΕΠ έως το 2030, εάν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των κυβερνήσεων 20 χωρών και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.   
Με τη μέση θερμοκρασία παγκοσμίως να αυξάνεται συνεχώς, εξαιτίας των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι επιπτώσεις για τον πλανήτη- όπως το λιώσιμο των πάγων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων- θα θέσουν σε κίνδυνο πληθυσμούς και νοικοκυριά, υπογραμμίζει η έκθεση που διεξήχθη από την ανθρωπιστική οργάνωση DARA.  

Η έκθεση υπολόγισε ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 5 εκατ. θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την πείνα και τις ασθένειες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των οικονομιών που βασίζονται στο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να ανέλθει στα 6 εκατ. ετησίως μέχρι το 2030, εάν συνεχίσει να ισχύει το σημερινό μοντέλο χρήσης των φυσικών καυσίμων.

Ποσοστό υψηλότερο του 90% από τους θανάτους αυτούς θα καταγραφούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την έκθεση η οποία υπολόγισε τις επιδράσεις στον άνθρωπο και στην οικονομία της κλιματικής αλλαγής σε 184 χώρες το 2010 και το 2030.

Η έκθεση διεξήχθη ύστερα από πρωτοβουλία του Climate Vulnerable Forum, μιας οργάνωσης στην οποία ανήκουν 20 αναπτυσσόμενες χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, η έκθεση τονίζει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,6% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος ή σχεδόν κατά 1,2 τρις δολάρια τον χρόνο και οι απώλειες μπορεί να διπλασιαστούν και να φθάσουν στο 3,2% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος μέχρι το 2030, εάν δεν αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ξεπερνώντας το 10% του πριν από το 2100.