Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, εξελέγη για επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα.   
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κόμμα του 58χρονου Άμπε, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχασε τις εκλογές το 2009 ύστερα από περισσότερα από 50 χρόνια σχεδόν συνεχούς παραμονής στην εξουσία, θα είναι ο νικητής στις εκλογές της Κάτω Βουλής που θα διεξαχθούν περί τα τέλη του χρόνου, ίσως και το Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης του θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.  

Ο Άμπε, ο οποίος το 2007 παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ύστερα από περίπου ένα χρόνο στην εξουσία, εξαιτίας προβλημάτων υγείας, επικράτησε του αντιπάλου του για την ηγεσία του κόμματος, 55χρονου Σιγκέρου Ισίμπα, πρώην υπουργού Άμυνας.  
Όλοι οι υποψήφιοι κράτησαν υψηλούς τόνους στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Κίνα με αφορμή τα διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Ο Άμπε, ο οποίος εισήλθε στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος χωρίς να έχει πολλές ελπίδες εξαιτίας των συνθηκών της παραίτησής του, ήταν ο πιο ένθερμος των υποψηφίων ως προς την υιοθέτηση από το Τόκιο σκληρότερης πολιτικής απέναντι στην Κίνα αλλά και τη Νότια Κορέα.