Την επικείμενη έκδοση του στις ΗΠΑ προσπαθεί να εμποδίσει ο ριζοσπάστης ιμάμης Αμπού Χαμζά αλ-Μασρί και για αυτό το λόγο άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία απέλασης στις ΗΠΑ του Αμπού Χαμζά.

Ο δικαστής εξέτασε την προσφυγή του Αμπού Χαμζά και ενός ακόμη ισλαμιστή, του Χάλεντ αλ Φαουάζ και «εξέδωσε προσωρινές διαταγές να μην απελαθούν» πριν από τις αντίστοιχες ακροάσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν «τάχιστα», όπως ανακοίνωσε το γραφείο δικαστικών υποθέσεων.


Σημειώνεται ότι την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο Αμπού Χαμζά και άλλοι τέσσερις ύποπτοι για τρομοκρατία.

Ένας δεύτερος ύποπτος, ο Χαλέντ Αλ-Φαουάζ ετοιμάζει και αυτός νομική δράση. Νομικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι διαθέτει νέα στοιχεία για να στηρίξει το αίτημά του για μη έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο 49χρονος Αμπού Χαμζά κατηγορείται από τις ΗΠΑ για προσπάθεια δημιουργίας στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Όρεγκον, για συνωμοσία στην υπόθεση ομηρείας Δυτικών στην Υεμένη το 1988 και για προώθηση της τρομοκρατικής εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν.

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρικτές του Αμπού Χαμζά διεμήνυσαν ότι ο δικαστικός αγώνας τους -που διαρκεί οκτώ χρόνια και έχει κοστίσει εκατομμύρια λίρες- θα συνεχιστεί.