Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, είτε συμφωνεί η Μαδρίτη, είτε όχι. 
Εάν η έκφραση της λαϊκής βούλησης «μπορεί να γίνει μέσω δημοψηφίσματος, διότι το επιτρέπει η κεντρική κυβέρνηση, θα ήταν το καλύτερο. Εάν η κυβέρνηση δεν επιτρέψει κανενός τύπου δημοψήφισμα, ή έκφραση, τότε εμείς θα πρέπει να το κάνουμε ούτως ή άλλως» είπε ο Μας απευθυνόμενος στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Ο Μας, προκηρύσσοντας την Τρίτη τις εκλογές, τόνισε πως έφθασε ο καιρός για την Καταλονία «να εξασκήσει το δικαίωμα της στην αυτοδιάθεση», προσθέτοντας πως «το Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις κάλπες θα έχει μια ιστορική ευθύνη».

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, που ευελπιστεί ότι η εθνικιστική συμμαχία της οποίας ηγείται θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 25ης Νοεμβρίου, βασίζεται στη διόγκωση του αυτονομιστικού συναισθήματος της περιοχής απέναντι στην οικονομική κρίση, που βρήκε ηχηρή έκφραση στις μεγάλες διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν με αφορμή την καταλανική εθνική εορτή της Ντιάδα, στις 11 Σεπτεμβρίου.