Για προσβολή της δημοσίας αιδούς κατηγορείται μια νεαρή γυναίκα στην Τυνησία, η οποία βιάστηκε από δύο αστυνομικούς, μία υπόθεση που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι φυλακίστηκαν για βιασμό, η νεαρή γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της «εκλήθησαν από ανακριτή σήμερα 26 Σεπτεμβρίου όπου αυτή κατέθεσε ως κατηγορούμενη για το αδίκημα της προσβολής της δημοσίας αιδούς και πράξεις βίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν κυρίως η Τυνησιακή Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών και η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι υπογράφοντες καταδικάζουν κυρίως τη διαδικασία που «μετατρέπει τη γυναίκα-θύμα σε κατηγορούμενη, η οποία αποσκοπεί να τρομοκρατήσει και να υποχρεώσει την ίδια και τον αρραβωνιαστικό της να απαρνηθούν τα δικαιώματά τους».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση αυτή.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η νεαρή γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της βρισκόντουσαν στο αυτοκίνητό τους όταν τους πλησίασαν τρεις αστυνομικοί. Οι δύο από αυτούς βίασαν τη νεαρή γυναίκα, την ώρα που ο τρίτος κρατούσε τον αρραβωνιαστικό της.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο το οποίο πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών ότι το ζευγάρι βρέθηκε από τους αστυνομικούς σε «ανήθικη στάση», χωρίς ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό να αιτιολογεί τον βιασμό που ακολούθησε.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις της Τυνησίας καταγγέλλουν από τότε που ανέβηκαν οι ισλαμιστές του Ενάχντα στην εξουσία, μετά την επανάσταση, τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στις γυναίκες, οι οποίες φέρεται ότι παρενοχλούνται τακτικά για το ντύσιμό τους ή κατά τις νυχτερινές τους εξόδους χωρίς να συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογένειάς τους.

Οι γυναίκες στην Τυνησία χαίρουν του πιο σύγχρονου καθεστώτος στον αραβικό κόσμο μετά την υιοθέτηση του «Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης» στις 13 Αυγούστου του 1956. Με αυτόν καθιερώθηκε η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε πολλούς τομείς, μολονότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις σε πολλούς άλλους, κυρίως όσον αφορά την κληρονομιά. Εχουν όμως ακόμα πολύ δρόμο προς τη χειραφέτηση...