Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι επέκρινε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Ισραήλ για τις έμμεσες απειλές του κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και για τις «εποικιστικές του δραστηριότητες» στα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζήτησε να γίνουν διεθνώς προσπάθειες για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ο Μόρσι, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Αιγύπτου τον Ιούνιο, καταχειροκροτήθηκε κατά την πρώτη του αυτή ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί σαφώς στο οπλοστάσιο του Ισραήλ, το οποίο δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, ο Μόρσι σημείωσε ότι η Μέση Ανατολή «δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί» την άρνηση μιας χώρας, όποια κι αν είναι αυτή, να επικυρώσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, «κυρίως αν αυτή συνοδεύεται από ανεύθυνες πολιτικές ή αυθαίρετες απειλές».

«Η σιωπηρή συμφωνία της διεθνούς κοινότητας στην αρχή των προληπτικών πληγμάτων ή οι απόπειρες για τη νομιμοποίησή τους συνιστούν σοβαρό θέμα που πρέπει να τεθεί αυστηρά υπό αμφισβήτηση αν θέλει κανείς να αποφύγει να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας», σημείωσε.

Ο Μόρσι έκρινε επίσης ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα, πριν ακόμη και από την συριακή κρίση.