Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, σημείωσε πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει την απέλαση «εκείνων οι οποίοι επικαλούνται το Ισλάμ και αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή για την δημόσια τάξη», χωρίς να σέβονται τους νόμους και τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας.
«Για να είσαι Γάλλος, ή για να ζεις στη Γαλλία, δεν είναι ανάγκη να αποκηρύσσεις την άσκηση της θρησκευτικής σου πίστης ή να απαρνείσαι τις ρίζες σου», υπογράμμισε ο Βαλς, εγκαινιάζοντας το μεγάλο τέμενος στο Στρασβούργο.

Όπως όμως τονίστηκε, «οι ιεροκήρυκες του μίσους, οι οπαδοί του σκοταδισμού, οι φονταμενταλιστές, εκείνοι οι οποίοι τάσσονται εναντίον των αξιών μας και των θεσμών μας, αυτοί οι οποίοι αρνούνται τα δικαιώματα των γυναικών (...) δεν έχουν θέση στην δημοκρατία» της Γαλλίας. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι όσοι «αψηφούν τους νόμους», επιδιώκοντας να πλήξουν «τα θεμέλια της κοινωνίας», δεν έχουν θέση στη Γαλλία.

«Ο ρατσισμός, ο φονταμενταλισμός, δεν είναι αυτό το Ισλάμ», υποστήριξε ο Βαλς, εξυμνώντας τη «σοφία των εκπροσώπων της μουσουλμανικής θρησκείας», οι οποίοι ζήτησαν «ηρεμία» και «ωριμότητα» από τους μουσουλμάνους της Γαλλίας έναντι των «προκλήσεων».