Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει τη συμμετοχή της στην εμφύλια σύρραξη που μαίνεται στη Συρία, στέλνοντας στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Λιβάνου.

«Η Χεζμπολάχ έχει υπάρξει δραστήρια στην υποστήριξη του συριακού καθεστώτος με τη δική της πολιτοφυλακή. Έχουν αναμιχθεί αρκετά σε ένα μάχιμο ρόλο, [είναι] αρκετά αναμεμιγμένοι στις συγκρούσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Washington Post ένας αξιωματούχος της λιβανικής κυβέρνησης, που υποστηρίζει μία ομάδα εχθρική προς τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, σε πολλές περιοχές του Λιβάνου, που ελέγχονται από το Χεζμπολάχ, γίνονται σιωπηρές κηδείες «μαρτύρων» του συριακού πολέμου, ενώ οι συγγενείς των νεκρών προειδοποιούνται να μην συζητήσουν με κανέναν τις συνθήκες θανάτου των νεαρών μαχητών.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τη λιβανική οργάνωση πως παρέχει υποστήριξη στη Δαμασκό, κατηγορία που διαψεύδει η Χεζμπολάχ.


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο επικεφαλής της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν παραδέχτηκε επίσημα πως μέλη της πολιτοφυλακής Κουντς, μίας άτακτης δύναμης που δρα εκτός των ιρανικών συνόρων αλλά υπάγεται στη Φρουρά, δραστηριοποιείται στη Συρία, ενώ παράλληλα έχουν σταλεί δεκάδες αξιωματικοί ώς σύμβουλοι προκειμένου να βοηθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους αντικαθεστωτικούς.


Πηγή: Washington Post/Skai.gr