Παρέλυσε σήμερα η Ιταλία, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποίησεων κατά των περικοπών στον δημόσιο τομέα, που οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil και Uil. Στην κεντρική διαδήλωση στη Ρώμη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, συμμετείχαν τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι.   
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που, έως τώρα, έχουν κριθεί «υπεράριθμοι», φθάνουν τις 24.000. Σε μια πρώτη φάση, πρόκειται να εφαρμοσθεί το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά δεν αποκλείεται, στην συνέχεια , να αποφασισθεί και άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.  

Με τη σημερινή κινητοποίηση, τα συνδικάτα  εναντιώνονται και στις περικοπές στον τομέα της υγείας: σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους , κατά την περίοδο 2012 -2014, θα αγγίξουν, συνολικά, τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ.  

Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση RAI, με τις περικοπές δαπανών που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Μόντι, κινδυνεύουν να απολυθούν εκατό χιλιάδες συμβασιούχοι του ιταλικού δημοσίου.  

«Η κυβέρνηση τεχνοκρατών θέλει να χειριστεί τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως ακριβώς την οικονομία της χώρας: συνεχίζει να εγκρίνει περικοπές και η ύφεση αυξάνεται», δήλωσε η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, η οποία δεν αποκλείει νέα, γενική απεργία όλων των εργαζομένων της χώρας.  

«Η κυβέρνηση προχωρά σε οριζόντιες περικοπές και αδιαφορεί για την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα των δημοσίων υπηρεσιών», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Uil Λουίτζι Αντζελέτι.  

Στην πορεία που διέσχισε κύριους δρόμους της Ρώμης, πολλοί διαδηλωτές φορούσαν μάσκες… χοίρων, παραπέμποντας στα σκάνδαλα υπεξαιρέσεων και σπατάλης δημοσίων κονδυλίων στην περιφέρεια της Ρώμης, και σε πάρτι περιφερειακών συμβούλων, στα οποία οι συμμετέχοντες μεταμφιέζονταν, ακριβώς, σε πολύχρωμους χοίρους.