Η δημοσιονομική αξιοπιστία του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, θα βρεθεί την Παρασκευή στην πρώτη γραμμή, αφού αναμένεται να ανακοινώσει τον σκληρότερο προϋπολογισμό για τη χώρα, τα τελευταία 30 χρόνια. 
Σύμφωνα με τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει ο Ολάντ, τον οποίο θα υποβάλλει κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει να εξοικονομηθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος, ώστε να αποφευχθούν πιθανές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.  

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ, το «σφίξιμο των λουριών» μέσω φορολογικών αυξήσεων για υψηλά εισοδήματα και πάγωμα των δαπανών, έχει ως στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος για το 2013, στο 3% της οικονομικής απόδοσης και την εξασφάλιση της θέσης της Γαλλίας δίπλα στη Γερμανία, ως μια ουσιαστική δύναμη στην ευρωζώνη και ως ένας αξιόπιστος δανειολήπτης.  

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι σχεδόν υπερβολικοί, ειδικά βάσει των προβλέψεων για οικονομική ανάπτυξη, το 2013, της τάξης του 0,8%, που θεωρείται ως ένα υπεραισιόδοξο πλάνο.  
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Μαρκ Ερό, επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση της ανεργίας μέσα στον επόμενο χρόνο, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος τού 0,8% της κυβέρνησης είναι «ρεαλιστικός και εφικτός».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που θα υποβληθεί την Παρασκευή, αναμένεται να συγκεντρωθούν 10 δισ. ευρώ από προβλεπόμενα νέα έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από επιπλέον φόρους, κυρίως στα υψηλά εισοδήματα και άλλα 10 δισ. ευρώ είτε από αυξήσεις στους εταιρικούς φόρους είτε από περικοπές στις υφιστάμενες φορολογικές ελαφρύνσεις.  

Επιπλέον 10 δισ.  ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση στις κεντρικές κρατικές δαπάνες, συνεχίζοντας την πολιτική της αντικατάστασης μόνο ενός δημοσίου υπαλλήλου για κάθε δύο που συνταξιοδοτούνται.  

Η υπόσχεση του Ολάντ για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από το 4,5% που βρίσκεται αυτό το έτος, αποτελεί ένα βήμα προς τον στόχο του, να καταφέρει δηλαδή να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό ως το 2017. 

Παρόλα αυτά, πολλοί είναι οι σκεπτικιστές που δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλο ρίσκο, γιατί είναι πιθανό, οι προσπάθειες που γίνονται για μείωση των κρατικών δαπανών και η επιστροφή σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.