Γερμανίδα ηθοποιός τουρκικής καταγωγής θα διαβάσει τον Οκτώβριο σε γερμανικά θέατρα τον λόγο που εκφώνησε στο δικαστήριο ο Νορβηγός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που εξαπέλυσε πέρυσι τη διπλή επίθεση στο Όσλο και το νησί Ουτόγια προκαλώντας τον θάνατο 77 ανθρώπων—σε μια προσπάθεια να τονιστεί η διάδοση της ακροδεξιάς ιδεολογίας στην Ευρώπη, όπως υποστηρίζεται.

Ο Ελβετός σκηνοθέτης Μίλο Ράου διασκεύασε την ομιλία του Μπρέιβικ σε σενάριο για να το ανεβάσει σε γερμανικό θέατρο. Πάντως η ομιλία του δεν θα δραματοποιηθεί, αλλά απλώς θα διαβαστεί.

Η ηθοποιός Σάσα Σοϊντάν επιλέχθηκε από τον σκηνοθέτη για να δημιουργήσει μια απόσταση μεταξύ του «χαρακτήρα» του Μπρέιβικ και των πράξεων του και της ιδεολογίας του.

«Δεν είναι μια καλή ομιλία, ούτε καλό θέατρο», σημείωσε ο Ράου. «Θέλω να δείξω ένα κείμενο και μια ιδεολογία, δεν θέλω να παρουσιάσω τον άνθρωπο που υπάρχει πίσω τους, γι' αυτό επέλεξα αυτή την τελείως μη αυθεντική απεικόνιση», είπε ακόμη ο 35χρονος σκηνοθέτης.

«Το ιδεολογικό "μανιφέστο" του Μπρέιβικ είναι μια απεικόνιση της πολιτισμικής κρίσης που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εκφράζεται με μια αυξανόμενη λαϊκιστική ξενοφοβία», δήλωσε σχετικά η Κίρστεν Σίμονσεν καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ροσκίλντε της Δανίας.

Πηγή: tovima.gr